Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medački džep: Hrvatski vojnik tereti Stilinovića, Šalaju i Rožića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu pročitano je svjedočenje prvog hrvatskog zaštićenog svjedoka koji je u vrijeme akcije kao pripadnik Norčeve 9. gardijske brigade, kako tvrdi, svjedočio brojnim zločinima nad civilima i njihovom imovinom.

Kao glavne krivce za zločine počinjene tijekom akcije u Medačkom džepu, svjedok koji je na posljednjoj raspravi video-vezom zaštićenog identiteta ispitan iz Kanade, označio je trojicu Ličana Tonija Stilinovića, Velibora Šalaju i Ivicu Rožića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bobetko i Ademi naredili da ni mačka ne smije ostati živa' Slika nije dostupna 'Neka tijela iz Medačkog džepa bila su živa spaljena'

Posljednji, u javnosti poznat pod nadimkom Bijeli Vuk, već se našao na optuženičkoj klupi za zločine nad gospićkim Srbima 1991., za što je na 12 godina zatvora osuđen Mirko Norac, ali i za podmetanje eksploziva pod kuće srpskih civila od 1996. do 1998. Zbog nedostatka dokaza Rožić je u oba slučaja oslobođen i nalazi se na slobodi. U medijima ga se često povezivalo i s ubojstvom haškog svjedoka Milana Levara, usmrćenog eksplozivom kraj kuće u Gospiću.

"Rožić je zapalio i minirao najviše srpskih kuća, čim ju je vidio rušio ju je", kazao je zaštićeni svjedok opisujući Rožićevo ponašanje na ratištu tijekom oslobodilačke akcije HV-a u rujnu 1993.

Zapovjednici su, dodao je, bili ljuti na njegovo ponašanje i više je ljudi govorilo da ga treba zaustaviti. No, nitko nije moga ništa učiniti, kazao je svjedok koji ne zna je li zapovjednik njegove brigade Mirko Norac znao za zločine.

Šalaju pamti kao ubojicu civila i kradljivca koji je, kako se hvalio, u akciji dnevno pljačkom i preprodajom zarađivao oko 3.000 tadašnjih njemačkih maraka. "Govorio je da sve Srbe treba pobiti, a pričalo se da mu je žena, pa čak i on srpske nacionalnosti", kazao je zaštićeni svjedok.

U mjestu Čitluk prisustvovao je situaciji kada je Šalaja iz kuće u zauzetom selu izveo stariju ženu koja nije mogla hodati i ispitivao ju. "Pitao me zar ju ne možeš ubiti, a kada sam rekao da ne, odveo ju je. Kasnije sam čuo da je pogubljena".

Svjedok je rekao i da je vidio leš retardiranog Srbina, a istog je mladića, dodao je, ranije vidio obješenog o stup dok su hrvatski vojnici na njega bacali noževe. Vojnici su, tvrdi, bili podređeni Šalaji, za kojega se, kao i za Stilinovića, govorilo da ne ostane živ tko im dođe u ruke.

Dodao je i da ih prije akcije nitko od nadređenih nije podučio o ratnim pravima ili običajima te ponašanju prema civilima, vojnicima ili imovini.

Osim svjedočenja bivšeg hrvatskog vojnika na današnjem su ročištu pročitani zapisnici sa ispitivanja troje srpskih civila koji su govorili o upadu HV-a u područje Medačkog džepa. U zapisnik je uneseno i svjedočenje zarobljenog srpskog vojnika koji je od uhićenja do razmjene nekoliko puta u zatvorima zlostavljan, ali je na nekim mjestima odnos prema zarobljenicima ocijenio korektnim.

Pročitani su i transkripti pregovora o povlačenju između HV-a i UNPROFOR-a nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.

Suđenje će se nastaviti poslijepodne kada će putem video veze biti ispitan još jedan ugroženi svjedok iz SAD-a. Njegovo će se ispitivanje također provesti izvanraspravno, bez nazočnosti medija i sudske publike, a u zapisnik će se unijeti naknadno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene