Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesuglasje među sindikatima?

Matijašević: Ako ne može Vlada, MMF je dobrodošao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Ozren Matijašević.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata je jasno poručio Vladi da ako ne može sama urediti situaciju u gospodarstvu, MMF je dobrodošao.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Na pitanje vjeruje li, što se ocjene angažmana MMF-a tiče, više premijerki Jadranki Kosor ili guverneru HNB-a Željku Rohatinskom, Matijašević je rekao da apsolutno više povjerenja ima u guvernera. Kaže kako su statistički podaci neumoljivi, a prema njima je ove godine izgubljeno 65 tisuća radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu. Time se, kaže, mjera koju je najavila premijerka o smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi nije provela te je u deset mjeseci u javnoj upravi broj zaposlenih porastao za 1300 ljudi.

Jeste li Vi onda za bolne rezove, kad više vjerujete guverneru?

Ja sam za to da Vlada pokaže spremnost, odlučnost i počne provoditi mjere. Ako Vlada to nije u stanju, a očito nije, onda nam je dežurni policajac poput MMF-a dobrodošao jer će on nalagati i kontrolirati provedbu i rezultat aranžmana s MMF-om, što nije zanemarivo za realni sektor, je poboljšanje  uvjeta kreditiranja zaposlenih u gospodarstvu.

Znači li to da među sindikatima vlada nesuglasje, jer gospodin Krešimir Sever je jučer u našem Dnevniku rekao da je protiv otpuštanja, da nam MMF ne treba?

Ja sam za to da Vlada pokaže spremnost, odlučnost i počne provoditi mjere. Ako Vlada to nije u stanju, a očito nije, onda nam je dežurni policajac poput MMF-a dobrodošao Ozren Matijašević Gospodin Sever brani članove sindikata koji se listom nalaze kod njega, a oni su, kako kaže, u javnoj upravi. 'Ponavljam, ja sam za to da umutar naše kuće sredimo odnose, a ako to ne možemo da dežurni policajac je dobrodošao jer gospodarstvo je pred slomom i ukoliko se ne poduzmu hitno mjere, nećemo imati više mogućnost spašavati ga jer ništa neće ostati.

Zagovaratelj ste izbora? Mislite li da bi promjenom vlasti, kada bi SDP došao na vlast, zadržao socijalna prava i nerezanje državne potrošnje?

Ja sam već godinu dana zagovornik uspostave stručne Vlade, nikakvih izvanrednih izbora. Jer, ponavljam, realni sektor nema mogućnosti izdržati funkcioniranje tehničke Vlade koja ne može donositi odluke jer od onih poduzeća koja su zrela za stečaj, a gdje radi 40 tisuća građana, bi istog trenutka završili u stečajnom kovitlacu. Zato sam za uspostavu stručne Vlade, Vlade nacionalnog jedinstva, stručne Vlade u kojoj će participirati samo struka.

Smatrate li da je Vlada Jadranke Kosor neodlučna?

'Apsolutno je neodlučna. Od deklarativnih mjera za oporavak gospodarstva, koje su na papiru odlične, nije spremna za njihovu realizaciju. Potkrijepit ću to podatkom, pomoć posrnulim poduzećima - već pet mjeseci, 110 poduzeća je podnijelo zahtjeve, nije zahtjev nije odobren'.

U jednoj rečenici poruka premijerki Jadranki Kosor?

Da se hitno i bez odlaganja priđe rješavanju konkretnih problema u poduzećima, da se konačno obračuna s uvoznim lobijem koji je svih ovih godina učinio štetu s nesagledivim posljedicama izvozno orijentiranom gospodarstvu.

Inzistirate li i dalje na najavljenim štrajkovima i prosvjedima te ukidanju Ustavnog suda?

>> MMF: Struka uz Rohatinskog, sindikalisti uz Kosor

Apsolutno inzistiram, jer sramna odluka Ustavnog suda je destabilizirala demokratski poredak u RH. Građanima se ne da njihovo Ustavom zagarantirano pravo na neposredno izjašnjavanje. Sindikati su u fazi izjašnjavanja svojih članova, tijela sindikalnih središnjica. O aktivnostima ćemo obavijestiti javnost, a provodit ćemo one za koje građani konkretno pokažu spremnost na sudjelovanje.

A što je s posredovanjem predsjednika RH, ima li tu kakvih pomaka?

Pa, kako je ustavna obveza predsjednika države da se brine o stabilnosti demokratskog poretka koji je izravno ugrožen, a kako je predsjednik države nedvosmisleno okarakterizirao kao nekorektnu i štetnu odluku Ustavnog suda, i dalje inzistiram na njegovom posredovanju i nadam se da će to posredovanje rezultirati time da će se udovoljiti iskazanoj volji više stotina tisuća hrvatskih građana i da će se raspisati referendum.

Što mislite o angažmanu MMF-a?

  • Apsolutno sam za, inače nam nema spasa
  • Za sam, ali moramo biti oprezni
  • Ne, možemo i sami

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene