Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanitarne aktivnosti

Mateja i Leonardo su ovogodišnji dobitnici nagrade 'Luka Ritz'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mateja Vidulić iz Srednje škole 'Ambroza Haračića' iz Malog Lošinja i Leonardo Šajin iz vinkovačke Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića dobitnici su Godišnje nagrade 'Luka Ritz' za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku 2010./2011.

Dobitnicima je nagrade na prigodnoj svečanosti uručila premijerka Jadranka Kosor koja je tom prigodom poručila kako samo život uz poštovanje, toleranciju i razumijevanje ima budućnosti.

Mržnja i netolerancija prema drugome nažalost dovode do tako tragičnog ishoda, kazala je premijerka prisjećajući se Luke Ritza, 'neobičnog i dobrog dečka', koji je prije tri godine brutalno pretučen, a nekoliko dana kasnije od zadobivenih ozljeda i preminuo.

Osvrnula se i na nerede na subotnjem Gay Prideu rekavši kako su događaji u Splitu jedan od alarma da trebamo još više i predanije raditi jer mržnja često dovodi do tragičnog ishoda. Također je izrazila uvjerenje da ćemo u EU ući kao ponosna 28. članica i da ćemo EU pokazati kako znamo cijeniti ljudske vrijednosti.

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka Slika nije dostupna Dodijeljena i posebna priznanja Uručene ovogodišnje nagrade Luka Ritz, Fuchs poručio: ''To nas ispunjava osjećajem ponosa na sve te mlade ljude''

Posveta 'svima koji imaju pravo disati'

Mateja Vidulić koja je nagradu dobila za niz humanitarnih aktivnosti u školi kao i za projekte prevencije i suzbijanja nasilja među djecom i mladima, poručila je kako osjeća veliku obvezu prema onima kojih danas, zbog nečije objesti, više nema. Svojim radom će se, kako je kazala, i dalje zalagati da se njihove tragične životne priče nikome više ne ponove.

Leonardo Šajin, koji je nagradu dobio za humanitarni rad u svojoj sredini kao i za aktivnosti u Crvenom Križu, rekao je kako nagradu posvećuje 'svima koji se osjećaju poniženo i svima koji imaju pravo disati'.

Majka pokojnog Luke Ritza, Suzana Ritz je nagrađenima poručila kako vjeruje da će i dalje promicati one životne vrijednosti za koje žive. Nagrada se sastoji od godišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna, skulpture i posebnog priznanja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene