Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među najboljima

Godina je loša za proslavu Martinja, ali vinarima će donijeti uspjeh: "Imali smo idealno vrijeme"

Vino, ilustracija - 3
Vino, ilustracija - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vino, ilustracija - 1 Vino, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vino, ilustracija - 2 Vino, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vino, ilustracija - 3 Vino, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mato Kovačević iz 1. postaje prometne policije Galerija 1/4 >>
Večeras je Martinje, koje ove godine protječe bez većih okupljanja. Vinski podrumi uglavnom su otkazali organizirano krštenje mošta, no veselja i humora - ipak ne manjka.

I uz manji broj ljudi i propisani razmak, u Zagorju veselo. Tradicionalno Martinje u Škarićevu se slavilo uz pečene kestene i mlado vino.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru

"To je jedan blagdan koji puno znači našim vinogradarima, našim vinarima jer ipak na Martinje se krsti mošt i onda mošt više ne zovemo moštom nego je to već mlado vino", kaže enologinja vinarije u Škarićevu Jasmina Šaško.

Mošt se krstio i na istoku. U Belom Manastiru Sveti Martin slavi se i kao zaštitnik grada.

"Vino je znak radosti, kao što je kruh znak života, tako i ovdje mi danas želimo biti radosni", kaže don Ivo Zečević, župnik župe Sv. Martina.

U Erdutu krštenje pod maskama. Da nema korone, ovdje bi bilo 300-tinjak uzvanika.

"Evo, uz specijalno dopuštenje Sv. Martina, koji je poslao našem glavnom enologu g. Viseku, dobio je g. Visek dopuštenje da umjesto Sv. Martina u ovim specijalnim okolnostima krsti vino", kaže Pero Grgić, član uprave vinarije.

I na baranjskim vinskim cestama većina je proslava zbog sigurnosti otkazana.

"Mi smo danas u podrumu ovdje prisutni, tko kako dolazi tako ćemo omogućiti sa nekoliko čaša lijepih mladih vina“, govori Lajoš Kolar, vinar iz Suze.

U Hrvatskoj se na godinu u prosjeku popije 22 litre vina po stanovniku. S manje gostiju u podrumima i restoranima, ova će godina donijeti još manju potrošnju. Da prebrode krizu, vinarima je pomogla i država. Ipak, 2020. godinu pamtit će i po dobru, jer berba je nadmašila 2012.

"Godina 2020. je bila sigurno najbolja, možda i bolja od te godine, imali smo idealno vrijeme negdje od početka osmog mjeseca pa do devetog mjeseca i grožđe je imalo priliku da da svu svoju kvalitetu", kaže Ivo Brzica, vinar iz Erduta.

Vina će tako, kad prođe korona, biti vrhunska. Iako je Martinje nikad skromnije, čaša je ipak - polupuna.

Pojačane kontrole

Uz Martinje idu, naravno i policijske kontrole na cestama. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk je bila na terenu s jednom od zagrebačkih policijskih ekipa.

Koliko posla imaju otkrio je Mato Kovačević iz 1. postaje prometne policije u Zagrebu. 

"U uvjetima epidemije koronavirusa, uočavamo manje sudionika u prometu, pa i manje nesavjesnih vozača. Nadamo se da će večer proteći mirno", rekao je. 

Upozorenje svima - ako piju da ne sjedaju za volan. Kazne se kreću od 500 do 20 tisuća kuna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene