Martina Herak mlada je hrvatska dizajnerica koju je veliki trud i uporan rad doveo i do inozemnih modnih uspjeha. Kako je danas mladim dizajnerima i što je potrebno za uspjeh na malom tržištu poput hrvatskog, otkrila je za DNEVNIK.hr.


Inspirativna priča o uspjehu mlade Porečanke Martine Herak započinje njeznim hobijem kojim se bavila još kao djevojčica. Prve crteže pokazivala je svojoj noni Ani, a u 7. razredu osnovne škole dizajnirala je kolekciju vjenčanica zbog koje ju je njezina mentorica htjela, već u dobi u od 13 godina, prijaviti na Fashion News u Opatiji.

Vezani članci Mogu li oni uopće bez mobitela? (Foto: NOVA TV Content Team) Mogu li oni uopće bez mobitela? "Nezamislivo mi je to" Ana Perišić o plesu na obruču Ana Perišić otkrila odakle crpi inspiraciju: ''Tamo mogu jako lako doći do izvođača koji se bave akrobacijom''

S obzirom na brojne kreativne ljubavi, u tom je trenutku bilo rano reći u kojem bi smjeru bilo najbolje da se Martina profesionalno orijentira. Sada, nakon niza godina, sigurna je da je modni dizajn pravi put.

"U životu nisam napravila dvije iste haljine. Na svaku haljinu gledam kao na malo umjetničko djelo i uložim cijelu sebe i sve emocije u to. Ja možda nisam klasični dizajner koji nešto skicira i onda se toga drži strogo i to odradi. Do kraja nemam pojma kako će moja kreacija izgledati. Znam nešto otprilike, koja pravila moraju postojati, ali uvijek se nekako igram. Za mene je modni dizajn – igralište", objašnjava Martina.

"Obrazovanje je jako bitno, međutim nije najbitnije"

Nakon gimnazije diplomirala je na Modnom dizajnu. Poslije magistarske diplome intenzivnije se počela baviti dizajnom, a danas je studentica doktorskog studija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

"Mislim da je obrazovanje jako bitno, međutim nije najbitnije. Najbitnija je ljubav, najbitniji je rad, da čovjek jednostavno krene. Ja sam krenula od nule. Izašla sam s fakulteta i nisam znala sašiti dvije krpe zajedno", rekla je Martina. Uz savjete, pomoć i potporu krojačice Marije iz Poreča Martina je o ovom poslu učila sve više.

Projekti danas dolaze jedan za drugim, a posebno je mjesto u njezinoj karijeri sudjelovanje na prestižnom London Fashion Weeku, na kojem svoju kolekciju izlaže već treću godinu zaredom.

"To je mjesto na kojem se moda živi. Moj odlazak u London otvorio mi je neka druga vrata, prepoznala me jedna agencija iz Londona koja želi surađivati sa mnom," rekla je Martina.

Hrvatski dizajneri susreću se s problemom malog tržišta

Iako je sudjelovanje na London Fashion Weeku u karijeri mlade hrvatske dizajnerice vrijedan trenutak, Martina voli isticati kako je bitno stabilizirati se na hrvatskom tržištu. Tu odluku naziva borbom jer, kako kaže, tržište je malo, a talentiranih dizajnera jako puno.

"Najveći je uspjeh imati zadovoljne klijentice, žene koje ne naruče od mene samo jednom nego se uvijek vraćaju. Mislim da ako čovjek jako voli, jako se trudi, jako želi, da kad-tad dođe taj rezultat. Čovjek samo mora biti uporan, ne skakati s prve na desetu stepenicu. Ja se ne mogu pohvaliti da sam strpljiva osoba, ali kad je modni dizajn u pitanju, uspjela sam biti strpljiva. Projekti dolaze jedan za drugim otkako sam krenula", rekla je Martina.

Biti samostalan u ovom poslu podrazumijeva mnogo više od samog dizajna

Od ideje do realizacije čitave modne kolekcije dizajnere dijele brojni koraci. Skiciranje, biranje materijala, šivanje, dorađivanje, marketing, osmišljavanje načina prezentiranja i brojni drugi koraci zbog kojih onima koji se samostalno upuštaju u ovaj posao sigurno nije lako. Međutim, Martina se ne predaje. Svaku svoju kampanju odradi od početka do kraja, a u tome joj uvelike pomaže i njezina svestranost. Osim modnog dizajna, Martinine su velike ljubavi i pisanje poezije, plesanje i fotografiranje, i u tim je područjima postigla značajne uspjehe. Ponekad i sama fotografira djevojke u svojim kreacijama, a ponekad kreacije koje su još u izradi. Njezina memorija mobitela čuva zanimljivu galeriju oštrih, čistih i življih fotografija koje na Huaweiu P10 omogućuje dvostruka Leica kamera.

Svaku haljinu gleda kao malo umjetničko djelo

Inspiraciju za modne kreacije, poeziju i fotografiranje Martina pronalazi u umjetnosti. "Svaki dan radim, svaki dan šijem. Trenutačno radim na dva projekta i to me stvarno usrećuje. Jednostavno, na kraju dana čovjek se zapita kako se osjeća, ja kažem: 'Sretna sam jer stvarno imam priliku raditi ono što volim punim plućima i punim srcem.'“

Modne kreacije Martine Herak možete pogledati na profilima na Instagramu i Facebooku.

Sadržaj je napravljen u produkciji "NOVA TV Content Teama" u suradnji s "Huawei Hrvatska".