Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Martina Dalić ekonomska je stručnjakinja s bogatim stručnim i političkim iskustvom, a novi mandatar Andrej Plenković dao joj je povjerenje da u njegovoj Vladi vodi resor gospodarstva.


Martina Dalić rođena je 12. studenoga 1967. u Velikoj Gorici. Završila Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje je i magistrirala. Doktorirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Vezani članci Martina Dalić Martina Dalić odgovorila na Todorićeve optužbe: "Krajnje je vrijeme da se suoči sa svojim greškama" Katarina Peović u spotu \"Mačke vole grebati\" Duga kosa i gitara u ruci: Predsjednička kandidatkinja svirala je u rock-bendu – vjerojatno znate njihov žestoki hit

Dalić je u Ministarstvu financija prvu veliku dužnost obnašala od 1997. do 2000. godine, kad ej bila pomoćnica ministra.

Nakon toga bila je glavni ekonomist Privredne banke Zagreb u periodu između 2000. i 2004. godine.

Godine 2004. bila je zamjenica predstavnika Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Dalić je obnašala i dužnost državne tajnice u Ministarstvu financija od siječnja 2004. do prosinca 2007. godine.

Od travnja 2005. do lipnja 2011. godine Dalić je bila zamjenica glavnog pregovarača i članica pregovaračkog tima s Europskom unijom, a pregovarala je za četiri poglavlja.

Od prosinca 2010. do prosinca 2011. godine Dalić obnaša dužnost ministrice financija u Vladi Jadranke Kosor.

U periodu između 2012. i 2015. godine Dalić je bila prvo HDZ-ova, a potom nezavisna zastupnica u Saboru.

22. rujna 2014. je napustila HDZ zato što vjeruje da njezina bivša stranka ne može spasiti Hrvatsku iz krize u kojoj se država nalazi još od 2009. godine. Razočarana Dalić u otvorenom je pismu HDZ-u zamjerila i što umjesto rješenja nudi puno retorike i ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na ponavljanje o nesposobnosti Vlade i bavljenjem prošlošću. 'Ono nema snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću', napisala je.

Pokušala je, kaže, svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima hrvatske ekonomske stvarnosti "kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka".

Između 2012. i 2015. godine, Dalić je bila i viši predavač na Zagrebačkoj šokli ekonomije i menadžmenta (ŽŠEM). Ima nekoliko recentnih objavljenih istraživanja, koji se mogu pronaći i na njezinom Linkedin profilu.