Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Marku Marinoviću 9 godina zabrane rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski odvjetnik, Marko Marinović, idućih devet godina ne smije obavljati odvjetnički posao zbog kršenja obveze čuvanja odvjetničke tajne u slučaju bivše klijentice Zadranke Ane Magaš, koju je branio od optužbe za ubojstvo supruga.

Disciplinska komisija Hrvatske odvjetničke komore Marinovića je proglasila krivim za težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva u slučaju Ane Magaš.

Pročitajte i ovo Jarun najveća zona bez automobila - 2 Zabrana Na Jarun se više ne smije automobilom, pročelnik Pavuna otkrio kako će Zagrepčani sada do rekreacije i roštilja: "Idealno bi bilo..." Slika nije dostupna Odvjetnik Ane Magaš pred disciplinskom komisijom

To je nepravomoćna odluka, na koju Marinović ima pravo žalbe Višem disciplinskom sudu. U slučaju da i to tijelo potvrdi kaznu preostaje mu žalba Vrhovnom sud i na kraju ustavna tužba. 

Postupak protiv zadarskog odvjetnika pokrenut je nakon Marinovićevih javnih istupa u kojima je svoju bivšu klijenticu, osuđenu za suprugovo ubojstvo, javno blatio. 

Ana Magaš je odvjetniku Marinoviću otkazala punomoć, nakon što je na ponovljenom suđenju, u rujnu prošle godine, za ubojstvo supruga nepravomoćno osuđena na osam godina zatvora.

Marinović je potom davao izjave kako njegova bivša klijentica nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane. Kazao je i kako njegovo mišljenje o Ani Magaš, kada bi ga mogao iznositi, za nju 'nebi bilo povoljno'.

Nedugo nakon toga Ana Magaš i njezina majka Marinovića su prozvale zbog neopravdano visokih troškova odvjetničkih usluga.

Marinović je od sredine studenoga prošle godine suspendiran, a početkom prosinca protiv njega je podignuta i optužnica. 

Slučaj Marka Marinovića utjecao je i na njegovu suprugu, bivšu ministricu pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović koja se zbog skandala na nekoliko mjeseci povukla iz politike.

Disciplinska komisija odvjetničke komore zaključila je kako je riječ o najtežoj povredi kodeksa odvjetničke etike. Za takvu povredu rada mogao se izreći ukor, novčana kazna ili gubitak prava na obavljanje odvjetništva od šest mjeseci do 10 godina.

Najteža do sada izrečena kazna u HOK-u iznosila je osam godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene