Pred Ministarstvom zdravlja hrvatski branitelj, PTSP-ovac i stopostotni ratni vojni invalid, Marko Zeba, održao je prosvjed zbog uskraćivanja prava na lijek.


Udruga Medicinska konoplja traži od Ministarstva zdravlja i Povjerenstva za medicinsku konoplju, proširenje liste za indikaciju poremećaja sna, Touretovog sindroma, kronične boli i neuropatske boli.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Presuda postala pravomoćna: Oslobođen par koji je uzgajao marihuanu u medicinske svrhe Marihuana (Foto: Kristina Stedul Fabrac/ Pixsell) Milan Kujundžić srušio snove o slobodnom uzgajanju indijske konoplje: "Neće se moći sjetiti bilo tko i početi proizvoditi"

Obzirom da mnogi branitelji pate od PTSP-a, imaju poremećaj sna, mnogi smatraju da konoplja može pomoći. Jedan od njih je i bivsi branitelj, Marko Zeba. On unazad dvije i pol godine koristi kanabis i osjeća se puno bolje te kaže da više ne pije i da nije agresivan.

U Ministarstvu zdravlja su primili Zebu i Udrugu na sastanak te poručili - Udrugi da će razmotriti njihov prijedlog, a branitelju Zebi, da će pokušati djelomično rješiti njegov problem tako što će od dobavljača iz Nizozemske zatražiti uvoz cvijeta konoplje, kojeg bi Zeba mogao kupovati u hrvatskoj iskljlučivo putem liječničkog recepta.

Zeba je upao u nevolje nakon što mu je policija u pretresu doma pronašla tri grama marihuane pa se on odlučio na prosvjed.

Trebao je podići šator ispred Ministarstva zdravlja, no iz Udruge medicinske konoplje su ga odgovorili od toga.