Pred Ministarstvom zdravlja hrvatski branitelj, PTSP-ovac i stopostotni ratni vojni invalid, Marko Zeba, održao je prosvjed zbog uskraćivanja prava na lijek.


Udruga Medicinska konoplja traži od Ministarstva zdravlja i Povjerenstva za medicinsku konoplju, proširenje liste za indikaciju poremećaja sna, Touretovog sindroma, kronične boli i neuropatske boli.

Vezani članci Privođenje osumnjičenih na sud u Dubrovniku, uhvaćenih u pokušaju prenošenja 340 kg marihuane preko granice (Foto: PIXSELL) - 8 Muškarcima koje se sumnjiči da su 342 kg marihuane švercali u sportskim torbama mjesec dana pritvora Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) U hrvatske ljekarne ponovno stiglo ulje kanabisa, moguće ga je dobiti na recept liječnika

Obzirom da mnogi branitelji pate od PTSP-a, imaju poremećaj sna, mnogi smatraju da konoplja može pomoći. Jedan od njih je i bivsi branitelj, Marko Zeba. On unazad dvije i pol godine koristi kanabis i osjeća se puno bolje te kaže da više ne pije i da nije agresivan.

U Ministarstvu zdravlja su primili Zebu i Udrugu na sastanak te poručili - Udrugi da će razmotriti njihov prijedlog, a branitelju Zebi, da će pokušati djelomično rješiti njegov problem tako što će od dobavljača iz Nizozemske zatražiti uvoz cvijeta konoplje, kojeg bi Zeba mogao kupovati u hrvatskoj iskljlučivo putem liječničkog recepta.

Zeba je upao u nevolje nakon što mu je policija u pretresu doma pronašla tri grama marihuane pa se on odlučio na prosvjed.

Trebao je podići šator ispred Ministarstva zdravlja, no iz Udruge medicinske konoplje su ga odgovorili od toga.