Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji porezne reforme

Ministar danas malo drukčije odgovorio na pitanje hoće li oporezivati banke

Marko Primorac, ministar financija, predstavlja detalje porezne reforme.

Vlada je na današnjoj sjednici Saboru u drugo čitanje uputila paket poreznih zakona. Riječ je o konačnim prijedlozima devet poreznih zakona, među kojima i zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima, i drugo.

Tim izmjenama, između ostalog, ukinut će se prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura i povećati osobni odbitak na 560 eura.

Marko Primorac, ministar financija, pojasnio je novinarima nakon sjednice Vlade detalje promjena između dva saborska čitanja.

Na pitanje o tome hoće li biti oporezivanja banaka, Primorac nije bio određen. "Možda hoće, možda neće", rekao je Primorac. "Što se tiče selektivnog oporezivanja banaka, obavljali smo interne konzultacije u Vladi, ali smo pratili i što čine druge države i za sada nismo skloni selektivnom oporezivanju. Kod nas su sve opcije na stolu, ali smo manje skloni selektivnim opcijama nego općenitim opcijama", rekao je Primorac. 

"Kada kažem da neće biti selektivnog oporezivanja to ne znači da ne razmišljamo o drugim mogućnostima", kaže ministar. Jučer je Primorac rekao da sumnja da će Hrvatska imati porez na ekstraprofit banaka, no da razgovaraju s bankama. 

Danas je pojasnio da njegova jučerašnja izjava znači to da to što možda neće biti selektivnog oporezivanja banaka ne znači da će biti banke izuzete od općenitog oporezivanja te da su sve mogućnosti otvorene. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene