Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ratni zapovjednik specijalne policije, general Mladen Markač trebao bi kao jedan od posljednjih svjedoka 10. travnja biti ispitan na suđenju bivšim suborcima Frani Drlji i Boži Krajini koje se tereti za ratni zločin u Gruborima, gdje je nakon Oluje 1995. ubijeno šestero starijih srpskih civila.


Drlju i Krajinu nije teretio niti jedan od danas ispitanih svjedoka, među kojima je i ratni specijalac Berislav Garić koji je na početku istrage bio jedan od osumnjičenih za zločin u Gruborima.

Garić je kazao da su Drljo i Krajina bili 'nekakvi rukovoditelji' poput krunskog svjedoka optužbe Branka Balunovića i Stjepana Žinića, dok je stvarni zapovjednik, čije su se naredbe morale poštovati, bio Josip Čelić.

Ističući da se, zbog proteka vremena, najvećeg dijela akcije ne sjeća Garić je posvjedočio da 'na terenu' nije vidio zapaljene kuće te da tog dana nije 'borbeno djelovao' pa čak ni zapucao, osim možda u znak upozorenja.

>> Suđenje za Grubore: Osmorica svjedoka o zločinu ne zna ništa

Osim akcije čiji je cilj bio osiguranje 'Vlaka slobode' kojim je nakon akcije Oluja od Zagreba do Splita prošao državni vrh, svjedok se nije mogao sjetiti niti je li Drlji nekoliko dana prije uhićenja najavio što će se dogoditi. No, na njegovo izravno pitanje ustvrdio je da informaciju da će Drljo biti uhićen nije dobio od sadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, među specijalcima znanog po nadimku Vaso.

Saznanja o zločinu u Gruborima nije imao ni umirovljeni general Vinko Vrbanac koji je kazao da ATJ Lučko za akciju osiguranja trase 'Vlaka slobode' nije odredio Glavni stožer, već je ona navedena u zapovijedi general bojnika Mile Ćuka.

Da ova akcija nije provedena po zapovijedi za operaciju Oluja, već po izravnoj zapovijedi iz Ureda predsjednika RH koju je potpisao general Ćuk, posvjedočio je i Ratni načelnik sektora specijalne policije Željko Sačić koji je u odvojenom postupku osumnjičen jer nije poduzeo ništa kako bi spriječio taj zločin ni kaznio počinitelje.(Hina)

Vezani članci Ilustracija S 15 divljačkih udaraca čekićem usmrtio ženu, ovako se branio: "Između pokojne supruge i mene vladala je čista ljubav" Ilustracija Dragec ukrao susjedi smrznuto meso, na sudu optužio policajce: "Dali su mi pivo"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju