Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Marijana Petir osvrnula se na jučerašnju dodjelu nagrade 'homofob desetljeća' na Zagreb Prideu i progovorila o toj etiketi za Dnevnik Nove TV.


Na jučerašnjem gay prideu ste okvalificirani kao ljubiteljica kičastih križeva i okarakterizirani ste da provodite talibanski antipederluk. Vrijeđaju li Vas takve objede?

Moram reći da sam iznenađena da od gorljivih zaštitnika ljudskih prava dolazi takav govor mržnje i etiketiranje, no s druge strane ja sam proglašena homofobom desetljeća, ako se ne varam, iz razloga što se zalažem za zaštitu obitelji, za brak između muškaraca i žena, za očuvanje života od začeća do smrti i zato što nosim križ oko vrata. Dakle čudi me da nisu svi Hrvati katolici u ovoj državi dobili tu titulu homofoba.

Kakav je Vaš stav o homoseksualizmu općenito?

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: U Hrvatskoj se nitko ne smije osjećati kao građanka ili građanin drugog reda Povorka ponosa u Sarajevu (STR-4321/PIXSELL) - 4 Prva Parada ponosa u BiH prošla bez incidenata: "Mora se zaustaviti homofobija"

Prije svega mislim da se ljudi rađaju različiti, imaju različite sklonosti i svaku osobu treba poštivati bez obzira ako se s njom ne slažemo. Iz tog razloga mislim da ove poruke koje dolaze od manjinskih seksualnih skupina su doista zabrinjavajuće, jer su one usmjerene protiv većine naroda u RH i protiv sustava vrijednosti koju većina građana u ovoj državi zagovara.

Smatrate li da bi institucije trebale zaštititi Vas od takvog govora mržnje, kao što ste rekli?

Ja mislim da će institucije u ovom slučaju reagirati, jer je ovo doista bio eklatantan primjer govora mržnje, etiketiranja i diskriminacije mene kao žene i vjernice. Mi smo donijeli mnogobrojne zakone i ja vjerujem u ovu državu i u njezin pravni sustav, i oni znaju što trebaju učiniti.

Za komentar jučerašnjeg Zagreb Prieda i dobivene titule 'homofrendice desetljeća' upitali smo i Vesnu Pusić.

Kako se osjećate kao najgay frendica desetljeća?

Počašćeno. Dobro se osjećam, to su moja politička uvjerenja oduvijek bila. Činjenica je kroz povijest da je neka manjina na sebe preuzimala čelno mjesto u borbi za prava većine, a ta prava većine, de facto, u građanskom društvu i napredovanju kroz povijest su uvijek ista. To je pravo na građansku jednakost, odnosno pravo na jednakost u statusu, poštovanju, utjecaju pojedinca ili pojedinke kao građanina neke države, bez obzira na sve ostale karakteristike.

Cijeli razgovor s Marijanom Petir i Vesnom Pusić pogledajte u Dnevniku Nove TV u 19.15 sati.