Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG SKUPLJIH CESTARINA

U HGK izračunali koliko će poskupjeti autobusna karta od Zagreba do Splita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povećanje cijena cestarina predstavlja dodatni udar na prijevoznike i ono će se u konačnici preliti najviše na građane, upozorava Hrvatska gospodarska komora.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore graditeljstvo, promet i veze, upozorila je da rast cijena cestarina predstavlja dodatni udar na prijevoznike, te da će se ono u konačnici preliti na građane.

Pročitajte i ovo Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti" Slika nije dostupna "Vrlo lukav potez'' Istražili smo zašto je cestarina na nekim dionicama skuplja i za 25 posto

"Korisnici usluga, tj. naručitelji prijevoza, jedini su na koje prijevoznici mogu prebaciti povećane troškove, stoga će i doći do podizanja cijena proizvoda i usluga te će nam svima rasti životni troškovi", upozorava Čagalj, dodajući da će ukupni troškovi prijevoza porasti za pet do deset posto u odnosu na lanjsko razdoblje, s obzirom na to da je i cijena goriva u tom razdoblju porasla dvadesetak posto.

"Autobusni prijevoz putnika u turističkoj se sezoni većinom događa na autocestama pa će trošak autobusa povećanjem cestarine od 15 posto porasti, npr. između Zagreba i Splita, otprilike 60 kuna. U odnosu na prosječnu popunjenost od 50 posto, svaka će karta poskupjeti za dvije do tri kune", kaže Čagalj, dodajući da se ovim odlukama dodatno potiče prijevoznike da koriste neprikladne ceste bez naplate, zbog čega će prijevoz putnika i roba biti sporiji uz smanjenu sigurnost te uništavanje državnih cesta.

I sami prijevoznici su iznenađeni odlukom, upozorio je Darko Vukadinović, predsjednik Udruženja cestovnogteretnog prometa HGK, dodajući da im je bilo obećano da se neće povećavati cijena cestarina koje su ionako među većima u Europi, nego da će se restrukturiranjem državnih koncesionara i novim modelima naplate na autocestama u RH pokušati optimizirati njihovo poslovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene