Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavili svoj plan nagodbe

Manjinski dioničari Agrokora: "Dobavljači Konzuma dug bi trebali pretvoriti u 25% vlasničkog udjela"

Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Aktualno Galerija +0 Foto: Dnevnik.hr Galerija 1/1 >>
Manjinski dioničari Agrokora predstavljaju svoje rješenje plana nagodbe.

"Do sada smo više od 50 različitih akata uputili prema upravama društava, Trgovačkom sudu i HANFA-i. Imamo puno članova koji su aktivno radili na ovom nacrtu", kazao je na početku presice predsjednik udruge Mićo Jurjević.

Među dioničarima umirovljenici i branitelji

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz

Rekao je kako postoji veliki broj dioničara Agrokora koji su umirovljenici te branitelji.

"Uspjeli smo privući 1.100 članova i kako je naš plan nagdobe pošten za razliku od onog kojeg je predstavila izvanredna uprava Agrokora", ističe Jurjević.

Potpredsjednik udruge Miroslav Jeličić Purko istaknuo je kako se dobrim PR-om želi prikazati da se njihova udruga  sastoji od tajkuna i velikih igrača

"Ovdje se radi o 15.000 dioničara, oko 3.000 branitelja i nogo malih dioničara. Mi ne želimo biti kmetovi strvinarskih fondova. Sve što zaradim na Agrokoru će dati u dobrotvorne svrhe", kazao je Jeličić Purko.

Pravni savjetnik udruge Boris Ivančić kazao je kako će se dogoditi situacija da nijedna kompanija iz koncerna osim Konzuma neće biti solventna jer ih se proglašava bezvrijednim.

 "Postoji vrijednost unutar koncerna Agrokor i način kako da se zakonito provede rekonstrukcija", kazao je Ivančić.

"Dug pretvoriti u udio"

Mihaela Grubišić Šeba s Ekonomskog instituta u Zagrebu kazala je kako dionice izlistane na burzi imaju povijesnu vrijednost te u obzir nije uzeta vrijednost koju su one ostvarile kroz godine.

"Osnovno načelo dvojnog knjigovodstva događa se u trenutku kada se podcijeni imovina.Svi znamo da se Agrokor nije mogao financirati na domaćem pa je to radio na stranim financijskim tržištima pri čemu se primjenjivala hrvatske odredbe. Društva kćeri bile su zaštićene. Možda se ulaganje u dionice hrvatskim građanima čini apstraktno, ali to je oblik imovine, jednako kao i ulaganje u nekretnine", kazala je Grubišić Šeba.

Istaknula je da bi prilikom restrukturiranja Agrokora vjerovnici trebali imati priliku pretvoriti dug u vlasnički udio.

"97 posto svih gubitaka je proizvedeno na Konzumu i Agrokoru. Svi oni koji imaju potraživanja mogu  pretvoriti dug u udio. Ovisna društva trebala bi otpisati svoja potraživanja prema Agrokoru dd, i jedini kreditori ostaju roll-up kreditori. Vlasnička glavnica nakon konverzije iznosila bi 3 milijarde eura", kaže Grubišić.

Predložila je da se dug dobavljača Konzuma konvertira u vlasničku glavnicu.

"To znači da nema potrebe za otpisom obveza, već treba čekati da se instrumenti uvrste na tržište kapitala. Ako neosigurani vjerovnici konvertiraju potraživanja od 3 milijarde u udio, onda dobavljači postaju vlasnici 25-postotnog udjela. Nema potrebe za tolikim otpisima", rekla je Grubišić.

Purko: "Savjetnicima se plaćaju satnice od 8.000 kuna"

Jeličić Purko kazao je da su u planu Ramljaka najveći gubitnici porezni obveznici.

"U našem planu nema nikakvih otpisa. Kompanija s našim planom može vraćati svoj novac. U našem planu restrukturiraju se samo one tvrtke s negativnim kapitalom. Savjetnicima se plaćaju satnice od 8.000 kuna, to su neprihvatljive brojke", kazao je Purko.

Kratki sažetak plana nagodbe malih vjerovnika pogledajte u nastavku:

Kratki sažetak PPT by Anonymous vLUGzr on Scribd

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene