Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ročište u 16 sati

PRENOĆILI U PRITVORU Može li se Mamiću i Vrbanoviću odrediti novi istražni zatvor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U USKOK-u su danas ispitana preostala dva osumnjičenika.

Ročište na kojemu će sud odlučiti o zahtjevu Uskoka da se u jednomjesečnom istražnom zatvoru zadrže Zdravko Mamić i četvorica njegovih suosumnjičenika zakazano je za 16 sati, doznaje se na Županijskom sudu.

Pročitajte i ovo Sergej Trifunović procurili detalji Uhićen glumac Sergej Trifunović Slika nije dostupna Nastavak u četvrtak Damir Vrbanović te Zdravko i Mario Mamić ispitani u USKOK-u i odvedeni u pritvor

Mamić i ostali na ročište koje će voditi sutkinja istrage Erna Dražančić biti će dovedeni iz policijskog pritvora na Oranicama, a s obzirom na ustaljenu sudsku praksu odluka bi mogla biti poznata oko 18 sati.

Svi uhićeni osim Sandra Stipančića koji se branio šutnjom zanijekali su krivnju. Oni su odgovarali na pitanja koja su im postavljali u USKOK-u, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

S obzirom na to da je protiv Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića u istrazi iz sprnja već određen istražni zatvor, zapravo on je zamijenjen jamčevinom, preostaje vidjeti kako će se sutkinja istrage postaviti u ovom slučaju kad se protiv njih opet traži istražni zatvor. Na sudu objašnjavaju da se za jednu osobu ne mogu određivati istovremeno dva istražna zatvora. No hoće li se ukinuti ovaj prvi istražni zatvor, hoće li oni biti pušteni na slobodu ili će na kraju ipak morati u Reetinec preostaje vidjeti nakon ročišta u 16 sati.

Evo što je rekao Mate Matić, odvjetnik Damira Vrbanovića.

'Damir Vrbanović apsolutno prizaje sve aktivnosti svoje koje je radio, ali definitivno smatra da nema ničeg protuzakonitog u okviru ovlaštenja...neosporan je svaki njegov aktivan pristup i on iza toga stoji prema tome nema ništa kompromitirajuće',
 

Nadzor trajao mjesecima

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i ostale četvorice, zbog čega bi se uskoro mogli naći u istražnom zatvoru, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sio Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su u četvrtak ujutro posljednji ispitani u Uskoku.

Večer prije policija je pred Uskokove istražitelje dovela izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamić, izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića i Maria Mamića. Svi su negirali nedjela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje su prenoćili.

Uskok je u četvrtak ujutro, nakon ispitivanja posljednje dvojice osumnjičenika, odlučio da će za svu uhićenu petoricu od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti određivanje istražnog zatvora. 

Dinamo navodno oštećen za 78,5 milijuna kuna

USKOK se u četvrtak oglasio na svojim stranicama, a priopćenje donosimo u cijelosti:

'USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1959., 1959., 1982., 1970. i 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. (19.11.2015.)

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. godine do travnja 2015. godine, povezao u zločinačko udruženje II. okrivljenika, glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, III. okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja dvaju trgovačkih društava iz Švicarske i Arapskih Emirata, IV. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva iz Velike Britanije, te V. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja četiri trgovačka društva iz Velike Britanije i Hong Konga, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi navedenim društvima, a time i III., IV. i V. okrivljenicima, kao stvarnim voditeljima poslovanja istih, a sve na štetu GNK Dinamo.

U cilju realizacije opisanog I. okrivljenik je s III., IV. i V. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima, te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge, I. okrivljenik je nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava, iako je znao da navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača.
Ujedno je I. okrivljenik s III. okrivljenikom dogovarao zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata.
Na opisani način su društvima iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga, na štetu GNK Dinamo, ukupno neosnovano plaćeni iznosi od 10.125.829,00 eura i 500.000,00 GBP, koji novac su III., IV. i V. okrivljenici koristili za svoje potrebe, čime je na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 78.595.841,17 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.'

Negirali nedjela

Odvjetnici ispitanih novinarima u srijedunisu željeli otkriti detalje slučaja zbog kojega su Mamić i Vrbanović uhićeni zajedno s Mamićevim sinom Marijem te dvojicom poduzetnika Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je njen branjenik pred Uskokovim istražiteljima iznio svoju obranu i negirao nedjela koja mu se stavljaju na teret. Ta je kratka izjava jedino što se tijekom cijelog dana moglo čuti od odvjetnika najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa protiv kojega je Uskok zbog izvlačenja novca iz Dinama prvu istragu pokrenuo još u srpnju.

Damir Vrbanović te Zdravko i Mario Mamić ispitani u USKOK-u i odvedeni u pritvor

NiVrbanovićev odvjetnik Janjko Grlić, nešto prije 20 sati kada je izašao iz Uskoka, nije otkrio puno više. Kazao je tek da se Vrbanović ne osjeća krivim te da je pred istražiteljima koji ga, između ostalog terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, iznio obranu i odgovarao na pitanja.

Prije Uskoka Mamić, a kasnije i ostali osumnjičenici, dovedeni su na ispitivanje u Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama čiji su službenici od jutra, nakon uhićenja najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa i ostale četvorice osumnjičenih, pretražili niz domova i službenih prostorija.

Sumnja u mito, utaju poreza i niz drugih nekazonitosti

Uskok, kako se neslužbeno doznaje, Mamića i ostale tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sa Zdravkom Mamićem je, u jutarnjim satima, uhićen i njegov sin Mario te Igor Krota i Sandro Stipančić. Posljednja dvojica se, prema prvim informacijama, sumnjiče da su sudjelovali u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu. Vrbanović je uhićen posljednji u zagrebačkoj zračnoj luci kada je sletio čarterom iz ruskog Rostova. Na Plesu su da dočekali policajci u civilu s kojima je otišao nakon preuzimanja prtljage.

Od jutarnjih sati u srijedu policija je pretraživala stanove osumnjičenika, kao i prostorije Dinama i agencije za nogometne transfre Maria Mamića. HNS je jučer oko 13 sati na svojoj internetskoj stranici objavio da je policija u ranim jutarnjim satima ušla i u prostorije Saveza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene