Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dinamovi najveći transferi

NASTAVAK MAMIĆEVIH AFERA Od lihvarskih ugovora do pretresa ladica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekjučer je Mamić uvjeravao u transparentnost Dinamovog poslovanja - već sada su svi njegovi poslovi pod povećalom.

Bogati Dinamovi transferi oduvijek su privlačili pozornost ne samo hrvatske i regionalne, već i europske javnosti. Dinamo je posljednjih deset godina zaradio 140 milijuna eura, no ono što je posebno zaintrigiralo javnost bili su građanski ugovori koje je Zdravko Mamić potpisivao sa svojim igračima.

Pročitajte i ovo Suđenje braći Mamić prekinuto - 3 Afera Dinamo 2 Ponovno prekinuto suđenje braći Mamić i suokrivljenicima: "Smatramo da je to apsolutno nedopustivo" Slika nije dostupna Spominju i Modrića Zdravko Mamić vijest i u svjetskim medijima: ''Šef hrvatskog nogometa dobio zatvorsku kaznu''

'Mi Splitu moramo platit 5 milijuna eura. Tu je 4 milijuna neto za Split i tu je milijun eura PDV-a za državu, pa evo još jednom da ljudi nauče kako mi kao klub punimo proračun Republike Hrvatske', pričao je Zdravko Mamić jučer u Splitu i odašiljao poruke o transparentnosti poslovanja Dinama.

No, već danas pod povećalom se nalazi transparentnost svih Mamićevih poslova. Posebno onih vezanih uz transfere i ugovore sa samim igračima. Eduardov transfer u Arsenal u ljeto 2007. godine, te Modrićev u Tottenham godinu dana kasnije dva su najveća transfera u povijesti Dinama.

Jovanović: 'Nisam bio svjestan koliko sam bio u pravu - Braća Mamić za mene ne znače ništa!'

Za najboljeg hrvatskog igrača Tottenham je tada platio 21 milijun eura, dok je Arsenal za Dudua isplatio 13 milijuna. U TOP 3 je još i Ćorlukin transfer u Manchester City, a ukupno je Dinamo u posljednjih 10 godina od transfera zaradio oko 140 milijuna eura.

No, upravo su ti veliki transferi skrenuli i najveću pozornost na Zdravka Mamića. I što je još važnije, na njegovu tadašnju menadžersku agenciju „Mamić sport agency", koju je osnovao 2000. godine. Tada kada su se odvijali ti najveći transferi postaje jasno kako Mamić kao ugovorom veže ne samo velike talente, nego gotovo cijelu Dinamovu momčad.

Upravo je zbog te agencije tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Radovan Fuchs 2007. proglasio da se Mamić nalazi u sukobu interesa, te da kao vodeći čovjek Dinama ne može ujedno biti i nogometni menadžer.  I tada Zdravko Mamić agenciju prebacuje na svoga sina Marija Mamića, a agencija dobiva novi naziv: „Asa International Agency".

Kronologija Mamićevih ispada

Već se u to vrijeme pojavljuju priče kako Mamić zarađuje ne samo od transfera igrača, već i od mjesečne provizije na milijunske plaće. Jedini, barem za sada, javno je o tome progovorio njegov nekadašnji ljubimac, Eduardo da Silva. Nakon prelaska u Arsenal, Eduardo je prestao plaćati dogovoreni iznos, i ugovor prozvao lihvarskim.

Sporni građanski ugovorom iz 2001. Eduardo je Mamiću doživotno morao isplaćivati 20 posto od mjesečnih primanja, no u siječnju 2014. Općinski sud u Zagrebu ugovor je proglasio ništavnim.

'Što je bilo tu logičnije? Ako je bilo nešto uloženo u njega, da nešto i vrati. A što je najtragičnije, ja sam tražio samo nešto što sam ja uložio, čak nisam tražio nikakav ni profit', govorio je tada Mamić. Eduardo za sada ima nepravomoćnu presudu u svoju korist, dok preostali igrači još šute.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene