Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pune ruke posla imaju malostonski školjkari, a nakon što im je Europska unija otvorila svoje tržište i zarada će biti veća. No pitanje je kako do Europe doći, kada preko Neuma uskoro neće smjeti nikakav oblik hrane?


Svi uvjeti su zadovoljeni, malostnoske školjke konačno mogu prema Europskoj uniji. 'Budućnost je izvoz jer naše tržište, koliko bi mi mogli proizvoditi je europsko tržište', rekao je Mato Franušić, školjkar.

Vezani članci Euri, ilustracija DZS objavio podatke: Hrvatski vanjskotrgovinski deficit u iznosu od gotovo 200 novih Dinamovih stadiona Slika nije dostupna Uskoro će se i hrvatske školjke naći na europskim stolovima

Velika većina proizvodnje, odnosno 80 posto školjki, proda se već u Dubrovačko neretvanskoj županiji. Novo tržište znači i veću proizvodnju i veću zaradu. Malostonska kamenica trenutno na tržištu stoji pet do sedam kuna. Izlaskom na europsko tržište njena cijena mogla bi biti veća i do tri puta.

Usklađivanje procedure trajale je šest godina. Ipak, pred školjkarima su novi problemi, gradnja infrastrukture u zaštićenom rezervatu, ali i transport školjki. 'Praktički, mi iz tih prostornih planova, koje sad imamo, koji su sad aktualni, ne možemo riješiti problem izgradnje infrastrukturnih objekata', rekao je Antun Pavlović, predsjednik sekcije uzgajivača školjaka.

>> Uskoro će se i hrvatske školjke naći na europskim stolovima

'Nama dolazi do problema kako izaći na tržište Županije, a ne samo Europske Unije. Jer, ne bi smjeli preko Neuma nikakve žive životinje, ni kamenice, ni mušule ni kokoši', rekao je Mario Radibratović, školjkar. Najjači adut hrvatskih školjkara je kvaliteta. Domaće školjke od oceanskih mnogo su bolje, ali i rjeđe, što znači i traženije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju