Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju putovati

Mališani iz Osijeka ortodontu moraju ići čak u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 900 osječke djece ove je godine usred liječenja ostalo bez ortodonta. Naime, čak tri ordinacije iz mreže javnoga zdravstva su zatvorene.

Braća Iven i Emerik već dvije godine nose aparatiće za ispravljanje zubi. Na pola puta ostali su bez svog ortodonta. Gdje će nastaviti terapiju, ne znaju. 'Zvali smo čak i Đakovo. Stvarno ne znamo što ćemo, pošto i ovaj u Đakovu ide u mirovinu. Kamo će sad dečki, ne znam', kaže majka Kristina Jurić.

Pročitajte i ovo Smještaj za rehabilitirane ovisnike u Osijeku - 3 Nova šansa Kućni red, rad s psihologom, mogućnost zaposlenja: "Ovdje se život odvija po određenim pravilima" Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem

Osijek je ove godine ostao bez tri ordinacije. Bolnički ortodont je otišao u privatnike. Ordinacije u Domu zdravlja zatvorila je inspekcija, jer su u njima radili umirovljenici. 'Sad imamo oko 900 djece koja su u terapiji, a odjednom njihovih terapeuta nema', kaže doktor Miroslav Sikora, iz Doma zdravlja Osijek.

Terapeuta nema, jer osječki Dom zdravlja 20 godina nije dobio specijalizaciju iz ortodoncije. 'Nakon što dobijete odobrenje Ministarstva, morate dobiti odobrenje za financiranje od HZZO-a i nakon toga morate naći mentora za specijalizaciju. U zadnjih 20 godina na jednom od ta tri koraka je uvijek zapelo', kaže doktor Sikora.

>> Četkica za zube koja će vam reći jeste li dobro oprali zube, a može vas i tužiti vašem stomatologu!

I osječka stomatologinja Maja Šušnjara zapela je na jednom od tri koraka. 'Dobila sam odobrenje ministarstva, ali nisam mogla ostvariti mentorstvo', kaže. Nedostatak mentora najveći je problem. 'Specijalizacija se može obavljati samo na klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb. Oni, naravno, imaju svoje limite što se tiče ljudstva', kaže Sikora.

Manjkavosti sustava plaćaju djeca i njihovi roditelji. Osječanka Viktorija sina vodi ortodontu u Zagreb. 'HZZO je platio dio troškova za liječenje djeteta. Pokriva mi putni trošak, svaki moj odlazak u Zagreb', kaže Viktorija Špoljarić. Naputovat će se osječka djeca. Prvi ortodonti sa specijalizacije će se vratiti 2016. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene