Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili priznanje

Ovo je najsigurniji grad u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Šestoj međunarodnoj konferenciji 'Sigurnost gradova – SIGG 2014.' u Splitu je u četvrtak za najbolji projekt sigurnosti u lokalnoj zajednici proglašena Makarska, na temelju regionalnog natječaja časopisa Zaštita.

Ovo priznanje Makarskoj, kako je obrazloženo, dodijeljeno je zbog angažmana gradskog Centra za obavješćivanje Osejava, kojim je povećana razina sigurnosti u tom gradu u 2013. godini.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Nagradu je makarskom gradonačelniku Tončiju Biliću uručio Nikola Miljević, glavni urednik časopisa Zaštita, koji je skupa s Hrvatskim forumom za urbanu sigurnost i organizator konferencije.

Miljević je rekao kako makarski Gradski centar za obavješćivanje na jednom mjestu uređuje, organizira i planira poslove video nadzora javnih gradskih površina, predstavlja operativno komunikacijsko središte, upravlja inteligentnim protupožarnim nadzornim sustavom, distribuira lokalne metereološke podatke. Centar raspolaže seizmografijom, dostavlja važne i žurne servisne informacije na službene stranice grada, osigurava prijenos panoramske slike, predstavlja telekomunikacijsko-upravljačko središte komunalnih službi, organizira rad spasilačke službe i koordinira helikopterski promet.

Hrvatska je među najsigurnijim zemljama svijeta

Gradonačelnik Bilić je izrazio iznimno zadovoljstvo besprijekornim funkcioniranjem Centra za obavješćivanje Osejava, što je, naglasio je, jedan od preduvjeta da se Makarani, ali i turisti osjećaju sigurno. 'Prošle smo godine u Makarskoj ostvarili više od milijun noćenja turista koji se sigurno osjećaju u našem gradu, a štogod je turistička destinacija sigurnija, to povećava broj dolazaka gostiju', istaknuo je.

Sudionicima skupa u splitskom hotelu Le Meridien Lav putem video linka iz Bruxellesa obratila se pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović. Istaknula je kako Hrvatska ima snažan glas u NATO-u te je ponosna na doprinos 'kojeg dajemo u NATO-u po pitanju sigurnosti'. Dodala je da sigurnost znači život bez straha, ali i stalnu pripravnost i praćenje stanja oko sebe, te da uloga gradova u kontekstu novih sigurnosnih prijetnji postaje sve značajnija.

'Kada sam početkom 2001. pisala svoj rad o prijetnjama sigurnosti, naišla sam pomalo i na skepsu zbog onoga što sam navela kao prijetnje urbanoj sigurnosti. Nažalost, samo nekoliko mjeseci kasnije, u rujnu 2001. godine dogodio se teroristički napad na SAD, čime je moj predložak pitanja o sigurnosti postao vrlo relevantan', kazala je Grabar Kitarović.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić je istaknuo kako zakonski okvir o civilnoj zašititi treba unaprijediti te izgraditi moderan sustav civilne zaštite.

Na konferenciji, koja traje dva dana, sudjeluju voditelji poslova sigurnosti u lokalnoj upravi samoupravi, te gradonačelnici, dogradonačelnici župani, dožupani, direktori i uprave tvrtki od posebnog interesa za sigurnost i obranu države, direktori i predstavnici tvrtki za tjelesnu I tehničku zaštitu, te menadžeri i stručnjaci za sigurnost i prevenciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene