Mak Murtić - 2
Mak Murtić - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Velika izložba povodom 100. godišnjice rođenja Ede Murtića za javnost je otvorena 25. svibnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićevom paviljonu), a izložba Nova apstrakcija Ede Murtića u Laubi bit će postavljena od utorka, 1. lipnja, do 10. lipnja 2021. godine.


Predstavljanje suvremene umjetnosti savršeno ide s predstavljanjem suvremene glazbe čiji je najpoznatiji predstavnik upravo unuk Ede Murtića – kompozitor Mak Murtić, koji će se u utorak predstaviti uz event pod nazivom Mak Murtić: skladba Murtić 100 (I. dio) za ansambl Živa voda i gosta Darka Rundeka s početkom u 20 sati, a večer će se nastaviti uz udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića.

Vezani članci Damir i Milica Urban Damir Urban ne krije koliko je ponosan na svoju suprugu s kojom je u sretnom braku već 14 godina, a ima se čime i pohvaliti! Damir Urban Urban&4 predstavili spot za predivan singl koji je nastao u potpuno intimnoj atmosferi glazbenikova doma

Događanja u Laubi zatvaraju se drugim dijelom skladbe Murtić 100 uz nastup Maka Murtića, ansambl Živa voda i gosta Damira Urbana 10. lipnja u 20 sati te udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića u nastavku.

Suradnja između Maka Murtića, glazbenika iz ansambla Živa voda, Darka Rundeka i Damira Urbana zamišljena je kao oda kasnim radovima Ede Murtića. Njihove skladbe, nastupi i performativna interpretacija vezane su uz kasni apstraktni ekspresionizam te slobodu izraza unutar određenih okvira, što rezultira osjećajem fluidnosti, neopterećenosti i imerzije kod publike.

Nastupi su zamišljeni tako da se glazbenici nađu kod publike u ameboidnom obliku, prateći način na koji slike iznad njih lebde poput velikih mobila, a da završava mantrom, vraćanjem prema originalnom osjećaju postojanja, mičući apstrakciju tonova i ostajući na realnosti ritma putem udaraljkaških instrumenata. Rundek i Urban su naši renominirani glazbenici koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje suvremene glazbe i posjetitelje Laube.

Surađuje s brojnim glazbenicima

Mak Murtić (1988., Zagreb) je studirao kompoziciju u Londonu i osim svog poznatog brojnog jazz orkestra Mimika, surađuje s brojnim glazbenicima i u manjim sastavima. Tijekom svoje glazbene karijere veliku pozornost pridaje sustavnom promicanju i edukaciji o suvremenom jazz-u, klasičnoj skladbi, hrvatskoj glazbi i stvaralaštvu (od tradicijske do suvremene glazbe), uključujući vrlo specifične elemente poput ritmova, intonacijskih sustava i stilova pjevanja.

Mak Murtić - 2 Mak Murtić - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Obrazovao se na Middlesex university-u u Londonu pod mentorima Roland Perrinom, Dave O'Higginsom, te Mark Armstrongom. Murtić je tako imao prilike nastupati na svim većim festivalima u Engleskoj i Hrvatskoj kao što su Latitude festival, London Jazz Festival tri puta, London Olympics, London Paralympics te kao pobjednik nove glazbe na jazz festivalu Love Supreme.

Veliki Murtićev interes spajanje je glazbenika i glazbenica iz različitih sredina i glazbeno-stilskih opredjeljenja u suvremeni dijalog koji je, osim što je u projektima poput Mimike donio veliko bogatstvo zvuka, doveo i do neovisnih suradnji samih glazbenika te stvorio platformu za daljnje suradnje i nove projekte. Ideja ovakvih projekata je također promocija suvremene Hrvatske kulture i stvaralaštva lokalno i internacionalno.

Kombinacija glazbe i umjetnosti čeka nas u Laubi već od sutra, 1. lipnja 2021. s početkom u 20 sati u sklopu projekta Murtić 100 – Nova apstrakcija.

Dinamičan miks s gostima, glazbena rapsodija i slikarstvo te apstrakcija tonova obećavaju vrhunski provod i vraćanje važnosti umjetnosti u svakodnevnom životu mladih. Više informacija i odgovore na upite zainteresirani mogu dobiti na kontakt mail adresi izlozba@murtic100.hr. Ulaz je otvoren za javnost od 1. do 10. lipnja 2021. godine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju