Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna majka iz Osijeka doživjela je neugodnu situaciju kada je s djetetom u kolicima poželjela ući u tamošnji tramvaj. O postupanjima u takvim situacijama pitali smo i u ZET-u.


Prema pravilima gradskog prijevoza u Osijeku, djeca se u tramvajima i autobusima ne smiju voziti u kolicima, što znatno otežava mobilnost majki s malom djecom.

Vezani članci Mrtvo tijelo u tramvaju - 1 Ubojstvo u tramvaju broj šest: Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje - ubijeni 52-godišnjak otprije je poznat policiji, a otkriveno je i čime je ubijen Trudnica, ilustracija Udruga Roda i Hrvatska komora primalja traže izmjenu zakona za porod kod kuće: ''Guranje problema pod tepih i zatvaranje očiju pred stvarnošću nisu rješenja''

'Tramvaj je stao i zamolila sam vozača da mi pomogne unijeti dijete u kolicima, no on je rekao da ga bole leđa i da ne može. Zamolila sam ga da pita nekoga od putnika, no on je rekao da nema što i koga pitati, zatvorio je vrata i otišao. Dočekala sam potom drugi tramvaj i u međuvremenu nazvala GPP gdje sam se šokirala kad sam čula da ja i ne smijem ući s djetetom u kolicima', ispričala je 29-godišnja majka iz Osijeka, piše Glas Slavonije.

'Ovo trebaju objasniti i drugim majkama, ne samo meni'

Ovo joj se dogodilo prošlog četvrtka u večernjim satima kad je u Donjem gradu čekala tramvaj s devetomjesečnim djetetom koje je u kolicima.

Nakon što je nazvala GPP, dežurni prometnik joj je pojasnio da prije ulaska u vozilo mora sklopiti kolica kako to nalaže pravilnik tvrtke. Ta ju je informacija iznenadila jer je do tada mnogo puta ušla u tramvaj s djetetom u kolicima, a u istoj situaciji svakodnevno je viđala i druge majke s djecom koja su još uvijek u kolicima.

Nije joj bilo jasno kako je moguće da GPP inzistira na takvim pravilima jer teoretski, kaže, ne može devetomjesečno dijete držati u rukama zajedno s torbom u kojoj drži potrepštine za dijete, ali i svojom osobnom torbicom te istovremeno sklapati kolica.

'Ovo trebaju objasniti i drugim majkama, ne samo meni. Ne znam jesam li više šokirana što mi vozač nije želio pomoći ili kad sam čula da onako kako devet mjeseci ulazim u tramvaj više ne smijem ući' ispričala je A. G., dodajući da joj očigledno preostaje sljedećih nekoliko mjeseci, dok dijete ne prohoda, ići pješice ili se voziti taksijem.

Ovo je pravilo detaljnije pojasnio Anto Mijić, rukovoditelj Sektora prometa u GPP-u.

'Može se dogoditi da kolica nisu zakočena dobro i da jednostavno 'odlete' prilikom kočenja tramvaja. Ako je dijete u naručju majke, puno je veća sigurnost i to pravilo vrijedi za sve, no ako netko ne sklopi kolica vozi se na vlastitu odgovornost. Kad je u pitanju ophođenje vozača, pretpostavljam da ima vozača koji imaju problema s kralježnicom kao profesionalnu bolest, no nije u redu što je otišao i ostavio ženu. Napravio je pogrešku, a inače vozači u 99 posto slučajeva pomažu putnicima pri ulasku i izlasku iz vozila', rekao je Mijić, dodajući da isto pravilo vrijedi i za vožnju u autobusima od kojih samo 12 ima platformu za invalidska, no ne i za dječja kolica.

U Zagrebu drugačija situacija

Za situaciju u ZET-u pitali smo glasnogovornika Tomislava Jurića. 'Zagreb ulaže najveće napore kako bi osigurao nesmetan pristup svim kategorijama putnik. U vozilima, koja su pretežno niskopodna, rezervirana su i posebna mjesta za dječja kolica, a ona se mogu i dodatno osigurati sigurnosnim elementima. Takvi su putnički prostori uglavnom uz druga vrata', kazao je Jurić za Dnevnik.hr.