Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Priča o Majdi Rumori, ženi koja je prva optužila direktore Hrvatskih autocesta da su je tražili mito, poprima sve neobičnije razmjere.


Prije mjesec dana Rumora se, naime, predomislila i ustvrdila kako novac od nje nije tražio nitko nego su je na sve nagovorili sindikati. Čak se ispričala prozvanom direktoru. No, pojavila se snimka u kojoj Rumora tvrdi kako je ipak dala novac, a od optužbi odustala pod prisilom.

Vezani članci Konferencija za medije Nacionalnog stožera - 1 Majka 12-godišnjakinje koja je preminula: ''Rečeno nam je da nema sumnje da je bilo što drugo prisutno'' Radovi na cesti, ilustracija Od Zagreba do Siska za dvadesetak minuta: Objavljen natječaj za izvođača završne dionice A11

>> Djelatnica HAC-a javno se ispričala šefu zbog klevetanja

Na snimkama razgovora koje nam je poslao sindikat unutar HAC-a, bivša zviždačica Majda Rumora potvrđuje da su je tražili novac za posao i prijetili da će je gaziti do kraja života, ako ne povuče optužbe, što je nedavno i učinila. 'Nitko mene nije nagovarao, ja sam stvarno rekla istinu da gospodin Krapljan nije kriv. Niti me itko tražio novac', rekla nam je Rumora.

Žrtva institucija

Izjave u snimkama kaže izvučene su iz konteksta. 'Ako sam u razgovorima ja, to znači, kako se kaže, to je stvar USKOK-a, to je neovlašteno snimanje tuđih razgovora', tvrdi Rumora. Sindikat se dao u vlastitu istragu, jer je Rumora optužbe s direktora preusmjerila prema njima.

'Ona je žrtva nerada institucija koje su bile dužne reagirati i zaštiti ljude u postupku slučaja korupcije pri zapošljavanju. Gdje su svi oni koji su zapravo sudionici ostali na slobodi pa onda mogu vršiti pritisak', kaže sindikalist Mijat Stanić. Prozvani direktor ponavlja da Rumoru nije prisiljavao na povlačenje optužbi.

Priča zaključena presudom

'Gospodin Stanić izvodi nekakav igrokaz, to je sve u njegovoj režiji, niti kad razgovaram, niti imam potreba razgovarati ni sa gospođom Rumorom, ni sa gospodinom Stanićem', ističe direktor Željko Krapljan. Priča s Rumorom za njega je zaključena sudskom presudom. 'Gospođa Majda proglašena je krivom za klevetu i za uvredu, i ja ne znam u čemu je problem. Gospodin Stanić očito ima sam sa sobom neki problem', naglašava Krapljan.

Sindikalac problem vidi u istrazi uzimanja mita koju državno odvjetništvo vodi duže od 2 godine. 'Do danas nije bilo nikakvih reakcija od njihove strane, ja sam tu tražio da se svi ispitamo na poligrafu s obzirom na oprečnost naših izjava', rekao je Stanić. Međusobna optuživanja, prisluškivanja, podmetanja, slika je to HAC-a nakon uhićenja bivših i sadašnjih direktora. Bez raščiščavanja svih istraga ta će tvrtka teško nastaviti s normalnim radom.