Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće se s razbijanjem leda

Mađarski ledolomci dolaze u pomoć Dunavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski ledolomci u nedjelju će početi stvarati ledohod na hrvatskom toku Dunava.

Mađarski ledolomci na hrvatskom toku Dunava ledohod će početi stvarati u nedjelju dok će Hrvatska vojska u suradnji i prema dogovoru s Hrvatskim vodama obaviti probna miniranja leda na lokacijama koje će se tek utvrditi. Zaključak je to zajedničkog sastanka Stožera za obranu protiv leda održanog u Osijeku, a na kojem su bili svi - od predstavnika vojske, policije, Hrvatskih voda do Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

'Miniranja će se raditi na mjestima koja su pogodna za to, gdje nema kućanstava i na način kako kažu Hrvatske vode', rekao je brigadni general Ivan Jurić.Poznato je da će se minsko-eksplozivna sredstva morati upotrijebiti na rijeci Savi na području Jasenovca.

'Iznimno su niski vodostaji na svim našim rijekama u Hrvatskoj. Iste aktivnosti kao na Dunavi i Dravi, provode se i na Savi gdje trenutno rade četiri ledolomca', iznio je Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Više od 85 kilometara rijeke Drave prekriveno je ledom debelim oko 20 centimetara koji se širi uzvodno. Predviđa se kako će on u idućih sedam do deset dana stići i do Terezinog Polja. Iz Hrvatskih voda poručuju kako je gotovo sigurna i pojava ledostaja na gotovo cijelom toku Dunava u Hrvatskoj.

'Naši ledolomci se ne mogu nositi s ledom na Dunavu, pa ostaju na Dravi. Mađarski ledolomci stari su oko 50 godina. Njihova flota potječe iz vremena kada ih je pogodila katastrofalna ledena poplava, 1956. godine. Oni su jači od hrvatskih brodova za oko četiri do pet puta. Čitava flota je skupa za održavanje s obzirom na njihovo jednonamjensko angažiranje, ali su nam oni dostupni međudržavnim sporazumom. Njihovu aktivnost u polovici iznosa snosit će Mađari koji će se od leda braniti na Daljskoj krivni nedaleko Osijeka dok će četvrtinu platiti Hrvati i isto toliko Srbi', napomenuo je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda iz Osijeka.

Iako sustav obrane od leda funkcionira, a s aktivnostima se krenulo na vrijeme, zaključeno je, teško se čovjek može boriti s prirodom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene