Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari o francuskim izborima za DNEVNIK.hr

"Macron je igrom slučaja završio u Elizejskoj palači, Le Pen bi se mogla vratiti jača nego ikad"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Emnanuel Macron izabran je za novog predsjednika Francuske. Dobio je oko 66 posto glasova, a njegova protivnica Marine Le Pen oko 34 posto glasova birača. 39-godišnji Macron će tako postati najmlađi predsjednik u francuskoj povijesti i ujedno prvi od osnutka Pete republike prije gotovo 60 godina, koji nije iz redova socijalista ili konzervativaca.

Njegova pobjeda nad krajnjom desničarkom Le Pen, izazvala je olakšanje u Europskoj uniji. O tome što pobjeda Macrona znači za Francusku, ali i za budućnost Europske unije razgovarali smo s Jankom Bekićem, političkim analitičarem s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IVANA PETROVIĆ IZ PARIZA Macron ili Le Pen: Zbog ovoga su važni francuski predsjednički izbori Slika nije dostupna Analiza Danijela Vrbote Tko će postati novi stanar Elizejske palače? O rezultatima izbora ovisi budućnost EU

„Pobjeda Macrona sasvim je očekivana, jer se ponovio scenarij iz 2002. kada je cjelokupni političko-medijski establishment stao iza Chiraca, a protiv Le Pena seniora. Međutim, Chirac je prije 15 godina pobijedio sa 64 posto razlike, dok je Macron na kraju imao prednost od 32 posto, što je upola manje. To pokazuje da je Marine Le Pen daleko uspješnija od svog oca i da njezina Nacionalna fronta kontinuirano raste“, kaže Bekić.

Politički analitičar ističe kako je Macronovo biračko tijelo vrlo heterogeno pa se njegovi birači kreću u rasponu od umjerene desnice do krajnje ljevice. Bekić ističe i kako je evidentno da su za Macrona glasovali i milijuni francuskih muslimana.

„Sve njih ujedinjuje isključivo otpor prema kandidatkinji Nacionalne fronte; drugim riječima - glasali su protiv Le Pen, a ne za Macrona. Što se Fillona tiče, njegova je pobjeda bila više-manje zagarantirana do izbijanja korupcijskog skandala. Stoga bi se moglo reći da će Macron igrom slučaja završiti u Elizejskoj palači“, poručuje Bekić.

Dodaje kako će njegovi prvi predsjednički potezi uvelike utjecati na uspjeh Macronovog pokreta „En marche!“ na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Agonija ljevice se nastavlja"

„Ako Macron ostavi dobar dojam u prvih mjesec dana na vlasti, En marche! bi mogao postati najjača stranka u parlamentu. Međutim, to još uvijek ne jamči da će Macron izbjeći kohabitaciju i uspjeti postaviti premijera prema svome izboru. Ankete na drugo mjesto stavljaju Republikance, odnosno umjerenu desnicu, a na treće mjesto Nacionalnu frontu. Izgledno je da će se agonija ljevice nastaviti i na parlamentarnim izborima“, poručuje Bekić.

Pobjeda Macrona Europskoj je uniji poslala jasan signal kako nema straha da Francuska uskoro napusti uniju.

„Čelnici institucija EU narednih pet godina ne moraju bojati Frexita. No, ako se do 2022. ništa ne promijeni vezano uz imigracijsku politiku, sigurnost i problem nezaposlenosti, koja je u Francuskoj već godinama na desetak posto, Le Pen će se vratiti u igru, još jača nego danas. Održavanje statusa quo dugoročno ide na ruku izazivačima iz antisistemske oporbe“, kazao je Bekić za DNEVNIK.hr

"Le Pen se pozicionira kao vođa oporbe"

Da je pobjeda Macrona bila očekivana, smatra i politički analitičar Mate Mijić.

''Marine Le Pen trebala je značajno nižu izlaznost u drugom krugu da bi imala realne šanse, a nije bilo nikakvih indicija da će se to dogoditi. Izlaznost jest bila nešto niža, ali ne značajno. Mislim da je i ona bila svjesna situacije pa je posljednji tjedan kampanje slala poruke primjerenije liderici stranke nego kandidatkinji u drugom krugu predsjedničkih izbora. Vidljivo je da se Marine Le Pen priprema za parlamentarne izbore na kojima njezina Nacionalna fronta ima velike šanse ostvariti dobar rezultat, a Macronu o tim izborima također ovisi hoće li uspjeti provesti svoj politički program. Sraz između ovo dvoje političara nije završio, nego tek počinje'', kaže Mijić.

Ističe kako se Le Pen već sada pozicionira kao liderica opozicije, iako se Nacionalna fronta teško može nadati mjestu u vladajućoj većini na predstojećim parlamentarnim izborima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene