Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor u luci Ploče otvorila je prvu fazu novog kontejnerskog terminala, a u tu je prvu fazu uloženo 33,6 milijuna eura, od čega je Vlada uložila gotovo 12 milijuna eura.


Terminal, čija je gradnja počela u siječnju 2008. godine, prostire se na gotovo četiri hektara, a u prvoj fazi kapacitet će mu biti 60.000 kontejnerskih jedinica. Dosada je u projekt uloženo 44,2 milijuna eura od čega proračunska sredstva iznose 15 milijuna eura.

Vezani članci Kuća Sofije Gačić - 3 Sramota u Mečenčanima: Policija joj ogradila kuću jer s nje padaju cigle, a ima - zelenu naljepnicu. "Gdje da živim?" Požar kontejnera u Splitu Buktinja u Splitu: Vatra u tren oka progutala kontejnere, požar se proširio i na automobil

Koncesijskim ugovorom između Lučke uprave Ploče i tvrtke Luka Ploče predviđena je druga i treća faza izgradnje nakon čega će se terminal prostirati na 23 hektara, s godišnjim kapacitetom od pola milijuna kontejnerskih jedinica.

>> Kosor: Ubrzo odluka o oporezivanju banaka

Premijerka je istaknula kako će ukupne investicije u izgradnju kontejnerskih terminala u luci Ploče iznositi oko 139 milijuna eura. Izgradnja kontejnerskog terminala dio je razvojnog programa u Luci Ploče, u okviru Projekta integracije transporta i trgovine unutar kojeg početkom iduće godine započinje izgradnja terminala za suhe rasute terete, a planirane su i druge investicije u infrastrukturu.

Cilj projekta, koji se većim dijelom financira zajmom Svjetske banke, je povećanje kapaciteta, učinkovitosti i kvalitete usluga Luke Ploče te unapređenje konkurentnosti koridora Vc, s obzirom da je Luka Ploče početno-završna točka tog koridora. (Hina)