Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska uvažava iskustva Slovačke u približavanju euroatlantskim integracijama i služi se njima, rekao je u ponedjeljak predsjednik Sabora Luka Bebić koji je u posjetu Slovačkoj.


"Slovački parlament kani u najkraćem roku ratificirati sporazum o hrvatskome članstvu u NATO-u", rekao je za Hinu Luka Bebić, "čim to tehnički bude moguće", nakon što Hrvatska 9. srpnja s NATO-om u Bruxellesu potpiše protokol o proširenju Sjevernoatlantskoga ugovora.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Predsjednik Sabora uspješnim je ocijenio sastanak s predsjednikom slovačkoga parlamenta Pavolom Paškom. Između dviju zemalja nema otvorenih pitanja, a "Slovačka je osobito zainteresirana za gradnju koridora Vc od Baltika do Jadrana", rekao je Bebić.

Dvojica su dužnosnika razgovarala i potrebi da se Jadransko more shvati ne samo kao more zemalja koje ga okružuju već i svih onih koji ga posjećuju, Slovaka, Čeha i Austrijanaca, rekao je Bebić.

"Nužno je očuvati biološku ravnotežu Jadrana i onemogućiti preveliku eksploataciju ribljeg fonda. Također, i druge bi zemlje morale sudjelovati u zaštiti od mogućih ekscesa i problema koji bi nastali eventualnim nesrećama brodova na Jadranskome moru", rekao je Bebić.

Predsjednici parlamenata razgovarali su o stanju u regiji i izrazili "potrebu približavanja i ostalih zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji".

Predsjednik Hrvatskoga sabora u ponedjeljak popodne posjetit će izložbu suvremenog hrvatskog nakita u slovačkom ministarstvu kulture, a posjet nastavlja u utorak sastankom s ministrom vanjskih poslova i predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj.