Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odlučio je u petak poslati pismo klubovima zastupnika sa zahtjevom da mu do 15. listopada predlože kandidate za viceguverenera Hrvatske narodne banke (HNB) s obzirom na to da 25. listopada istječe šestogodišnji mandat Nevenu Barbaroši.

Galerija Lovro Kuščević (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Tomislav Tolušić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) +0 Sjednica Sabora, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Guvernera, zamjenika i viceguvernere HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanje i na osnovi mišljenja saborskog Odbora za financije i državni proračun.

Neven Barbaroša, kojeg je Sabor viceguvernerom imenovao 25. listopada 2013., u HNB-u koordinira poslove iz područja Sektora platnog prometa.

HNB ima šest viceguvernera, Sabor je ljetos drugi šestogodišni viceguvernerski manadat povjerio Michaelu Faulendu i Bojanu Frasu.

Nakon ljetošnje rekonstrukcije Vlade, odnosno povratka nekih ministara u zastupničke klupe te odlaska nekih zastupnika u izvršnu vlast, Odbor je odobrio promjene u sastavima saborskih radnih tijela.

Kuščević u Odboru za zakonodavstvo

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić imenovan je voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentranoj skupštini Vijeća Europe te članom Odbora za poljoprivredu.  

Vesnu Bedeković, koja je postala ministrica za demografiju na mjestu predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, zamijenit će Irena Vukasnović Petrijevčanin (HDZ).

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u Sabor i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, postaje član Odbora za zakonodavstvo.

"Nije cvijet u Odboru za zakonodavstvo", konstatirao je tom prilikom Silvano Hrelja (HSU).

Odluke Odbora treba potvrditi Hrvatski sabor. (Hina)
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju