Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša zadarska dogradonačelnica Ana Lovrin apsolutnom neistinom je nazvala novinske napise da je Grad Zadar nezakonito iz vlasništva izbrisao 58 vlasnika zemljišta u središtu grada.


I to samo zato kako bi ono potom moglo biti prodano privatnom poduzetniku koji je tamo izgradio 220 stanova.

Vezani članci Hod za život u Zadru - 3 FOTO Pogledajte kako je izgledao još jedan Hod za život: "HZZO nije smio platiti feticid Čavajdi" Slika nije dostupna Ana Magaš na slobodi 27. lipnja

'Radi se o apsolutno legalnoj prodaji uknjiženog vlasništva Grada Zadra putem javnog natječaja. Na javnom natječaju najpovoljniji je kupac izabran, sklopljen je ugovor i to je cijela istina', izjavila je Lovrin novinarima u Saboru. Naglasila je kako je riječ o zemljištu koje je u doba SFRJ bilo u vlasništvu bivše općine Zadar, a koje je skupština te općine deposedirala, dok ga je Grad Zadar, istaknula je, u sređivanju imovinsko-pravnih odnosa uknjižio kao svoje vlasništvo.

'Postoje dokumenti o izvlaštenju, postoje dokumenti o isplaćenim naknadama. Svi osim jednog tada su dobili naknadu', branio se ministar Kalmeta optužbi da je prodao 18 tisuća kvadrata privatnog vlasništva svojih sugrađana.

Vlasnicima zemlje Kalmetine riječi ne bi jako zasmetale, da  tadašnji šef zadarskog poglavarstva ne spominje naknadu koje je još za vrijeme Jugoslavije isplatila skupština općine Zadra. Naime, radi se o novcu za koji su se tada jedva mogle kupiti cipele. Bez nazočnosti vlasnika na sudskom ročištu, zemlja im je oduzeta, oni su proglašeni ne samo nezainteresiranima, nego i nestalima.

Novac je u proračunu grada Zadra

Lovrin je poručila kako ne osporava pravo ni jednog građanina da pred sudom zahtijeva svoje pravo, pa tako ni Zadrana koji su pokrenuli sudsku proceduru za ponavljanje postupka utvrđivanja prava vlasništva. 'Ukoliko netko smatra da se radi o apsolutno bitnim povredama, po zakonu ima pravo tražiti obnovu postupka, a sud će o tome odlučiti', kazala je.

Prema informacijama kojima raspolaže, zatražena je obnova pravomoćno završenog sudskog postupka koji se vodio 2002. Upitana kako gleda na medijske informacije da 58 tužitelja tijekom tog postupka uopće nije zaprimilo sudske pozive, Lovrin je odgovorila kako ne može govoriti o postupku iz 2002.

'Radi se o pravomoćno završenom sudskom postupku, Grad Zadar je kao uknjiženi vlasnik temeljem Zakona o vlasništvu prodao to zemljište na javnom natječaju, taj novac je u proračunu Grada Zadra i iskorišten je za kapitalne gradske projekte', zaključila je Ana Lovrin. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju