Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić izjavio je da će Ured ponovno Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uputiti zahtjev da se subvencionira prijevoz svih zagrebačkih srednjoškolaca.


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je Vladina odluka o subvencioniranju potpuno jasna te da je njome obuhvaćen međumjesni prijevoz.

Lovrić je rekao da odluka o sufinanciranju troškova međumjesnog javnoga i linijskoga prijevoza redovitih učenika srednjih škola nije pravedna jer ne tretira jednako sve zagrebačke učenike, ovisno dolaze li iz, primjerice, Sesveta ili Novog Zagreba.

>> Lovrić: 40 tisuća zagrebačkih srednjoškolaca bez subvencije za prijevoz

Podsjetio je da je odlukom o subvencioniranju obuhvaćen međumjesni prijevoz te da učenici u Hrvatskoj koji do škole putuju više od pet kilometara neće morati plaćati troškove prijevoza, što smatra velikom pomoći kako bi svatko imao jednako dostupno srednjoškolsko obrazovanje.

Govoreći o prijevozu učenika u Zagrebu, rekao je da Grad ima veliki proračun te mu je zadatak pomoći svojim učenicima, ako je to potrebno.

Vlada je 23. kolovoza donijela odluku o sufinanciranju troškova međumjesnog javnoga i linijskoga prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju od rujna do prosinca 2012.

Pravo na 75-postotno sufinanciranje prijevoza do škole imaju srednjoškolci koji su redovito upisani u školsku godinu 2012./2013., kupuju mjesečne učeničke karte za autobus ili vlak, te kojima je udaljenost od mjesta prebivališta ili boravišta do škole veća od pet kilometara.

Zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport zatražio je prošli tjedan očitovanje ministarstva ističući da se, prema odluci Vlade, subvencioniranje prijevoza odnosi samo na one učenike koji stanuju izvan Zagreba, a takvih je u zagrebačkim školama svega 10 posto. Ured napominje da pojedini učenici u Zagrebu putuju do škole i do 30 kilometara te da ih sadašnje tumačenje vladine odluke stavlja u neravnopravan položaj prema učenicima iz Zagrebačke županije kojima bi se prijevoz subvencionirao. (Hina)

Vezani članci Vesna Škare Ožbolt Škare Ožbolt objavila da je dopunila prijavu DORH-u pa poručila: "Mi predstavljamo jedini pravi izbor" Lokalni izbori, ilustracija Donosimo izlazne ankete lokalnih izbora 2021.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook