Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljuska državi

Loše zatvorske uvjete mnogi naplaćuju na europskom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državi i domaćim sudovima stigla je još jedna pljuska od Europskog suda za ljudska prava. Bivši potpredsjednik Fonda za privatizaciju, Robert Peša, 13 je mjeseci bio u pritvoru, smatra, nepotrebno. Tužio je Hrvatsku Strasbourgu i dobio tužbu, a država mu mora platiti.

No, nije Peša jedini, koji se, tek što se za njim zatvorila ćelija, žalio na ponižavajuće i nehumane uvjete iza rešetaka. Zdravko Šestak je u Remetincu boravio pola godine, ispočetka s još četvoricom zatvorenika, a pred kraj i sa šestim cimerom, a dijelili su manje od 20 kvadrata. Spavanje, hrana, piće, toalet, sve su obavljali na jednom mjestu! Loši su to higijenski uvjeti i nimalo idealni za pripremu obrane.

Pročitajte i ovo Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama Ilustracija loši uvjeti Čistačica se u japankama popela da očisti prašinu u zgradi Ministarstva i pala, dobit će veliku odštetu

'U slučajevima poput mojega, postoji tisuće stranica, koje su apsolutna tajna, to se ne može raditi, ako niste sami u sobi, a ja sam bio s puno kolega', rekao nam je Šestak. Popustila je vrećica s oko 11.000 dokumenata, ispisanih sumnjama u
malverzacije još jednom Podravkašu, Josipu Pavloviću. No, bit će mu ih lakše čitati u vlastitom domu, nego je to bilo u pritvoru, gdje su se naguravali. zatvorenici su se odavno dosjetili kako se boriti protiv ponižavajućih uvjeta, a svi kojima su zatvorski dani teško pali, natjerali su državu da im to plati pred europskim sudom.

Nekadašnjem drugom čovjeku Fonda za privatizaciju, Robertu Peši, država tako mora platiti 9900 eura odštete. Sud u Strasbourgu je odlučio: prekršena su mu sva prava i nije trebao 13 mjeseci biti u ćeliji. I oni su se, priča nam odvjetnica, namučili s obranom prije izlaska pred sud. Europski sud za ljudska prava u Pešinom slučaju zamjera i tadašnjem državnom vrhu. Svojim su izjavama maestralni ulov iz USKOK-ove mreže, unaprijed proglasili krivima. 'Sud je rekao da se u jednoj takvoj atmosferi ne može očekivati normalno i neometano suđenje', objasnila je Višnja Drenški-Lasan, Pešeova odvjetnica.

Štoviše, iz ovog je primjera još lani Ustavni sud prisilio državu neka popravi zatvorske nevolje, ali i da u iduće 4 godine poveća smještaj. Sve to, pa i više, zaticao je iza rešetaka pučki pravobranitelj. Bilježio i upozoravao na hitnu reakciju, a pomaka, kaže, ima. Ipak, njih je nedovoljno, a pritvorenicima i zatvorenicima krše se prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene