Odjel sisačke pedijatrije izgrađen je prije 60 godina. Djeca spavaju na raspadnutim madracima, a liječnicima je zbog svega neugodno. No situaciju bi mogla promijeniti akcija koju su pokrenule dvije učiteljice u vrijeme štrajka.

Galerija Sisačka bolnica - 6 Sisačka bolnica - 8 Sisačka bolnica - 7 +11 Sisačka bolnica - 5

U škripavim krevetićima sa poderanim madracima na pedijatriji izgrađenoj prije 60 godina oporavljaju se najmlađi pacijenti sisačke bolnice. Ima prozora koji se ne mogu otvoriti i ormarića koji se ne mogu zatvoriti. Rolete se ne mogu dignuti.

Vezani članci Sisačka džamija - 2 "Ushićenje, uzbuđenje, radost": Dnevnik Nove TV posjetio sisačku džamiju, otvorit će ju Erdogan Sisak u četvrtak dobiva džamiju - 1 FOTO/VIDEO Sisak uskoro otvara vrata džamije i Islamskog centra, dolazi i Erdogan: "Svi su dobrodošli"

"To su limeni ormarići koji škripe. Dijete se probudi kada se otvaraju. Nije baš funkcionalno", kaže otac Darko Martinović.

Zato liječnici i sestre njihovoj djeci vraćaju osmijeh na lice. A to žele napraviti i učiteljice Irena i Helena. Ideja im je sinula nakon što su prosvjetari u vrijeme štrajka prikupljali novac za zagrebačku Klaićevu bolnicu.

"Kolegica Martina Ivić odjednom je uzviknula 'a zašto ne bismo skupljali za našu sisačku bolnicu u kojoj se raspadaju dječji odjeli'. Potreslo me to u kakvom stanju bolesna djeca leže“, rekla je Irena Mikšić, učiteljica iz OŠ Popovača.

Novac prikupljaju do kraja siječnja. "Želimo da se takav duh i dalje održi, da potaknemo i druge ljude da čine dobro. A najveće dobro možemo postići ako učinimo nešto dobro za našu djecu", kaže Helena Buhin, učiteljica OŠ Katarine Zrinski iz mjesta Mečenčani.

Odjelu bi dobro došao novi namještaj. Stari se raspada. A u sobi hitnih intervencija često je gužva.

"Oko ležaja uvijek mora biti mjesta za čitavu ekipu koja radi. Nas ima po pet ili šest u isto vrijeme", rekao Goran Kuzmac, voditelj Odjela pedijatrije u sisačkoj bolnici. Pokazuje na stolac za koji vjeruje da je u bolnici iz doba osnutka odjela. I danas je u funkciji, sestre ga koriste kad vade krv pacijentima.

"To je ono što imamo", nemoćno ramenima sliježe dr. Kuzmac.

Imat će uskoro Sisak novi odjel, ali hitnog bolničkog prijema i dnevne bolnice, ne i pedijatrije.

"Djelatnost pedijatrije ne spada u objedinjeni hitni bolnički prijem, odnosno u dnevne bolnice. To mora biti zasebno, zbog osjetljivosti populacije. Govorimo o maloj djeci i bebama", objasnio je Marin Repustić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u OB Sisak.

Pa će oni još neko vrijeme biti okruženi namještajem koji su banke otpisivale prije 20 godina. Što god se pokvari - zakrpat će se, kao i dosad.

"Ne možemo im omogućiti boravak na potrganim foteljama i stolcima. Nama je neugodno kad ih primamo na takvo mjesto", priznaje Goran Kuzmac.

Manje neugode liječnicima, a više ugode malim pacijentima - u tome će pomoći dobri ljudi. Kada već država ne reagira. Desetljećima.

Onima koji žele pomoći u njihovoj akciji, učiteljica Irena Mikšić poručuje da se uplaćuje na račun bolnice. "Bolnica se obavezala sredstva koristiti isključivo za obnovu dječjeg odjela sisačke bolnice", kazala je Mikšić.

IBAN bolnice je: HR3724070001100462447

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju