Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

LOŠ ODAZIV NA AKCIJU ZA CJEPIVO PROTIV HPV-a "Neću se cijepiti, to loše utječe na mlade"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjepivo protiv HPV-a, opasnog virusa koji uzrokuje rak vrata maternice, ali i neke druge zloćudne bolesti i kod žena i kod muškaraca, besplatno je samo do kraja ove godine. Cjepivo se inače plaća 800 kuna, a unatoč tome što je sada besplatno odaziv je jako loš.

Liječnici se pitaju tko je kriv za to, pogrešna kampanja o samom cjepivu ili pak činjenica da je spolnost među Hrvatima još uvijek tabu tema.

Matea i Mario Sladin su brat i sestra. On misli da je cjepivo protiv HPV-a korisno. "Pa naravno da bi se svi trebali cijepiti pošto su muškarci prijenosnici, a žene mogu dobiti rak vrata maternice", kaže Mario, koji kaže da će se vjerojatno i on cijepiti.

Matea se neće cijepiti. Kaže da živi u predbračnoj čistoći, a i smatra da cjepivo loše utječe na mlade. "Na neki način ih i potiče onda da mijenjaju više partnera jer misle da su tako sigurni, da neće dobiti bolest jer su cijepljeni, pa mogu promijeniti par partnera.  Ako se ljudi stvarno boje bolesti, onda bi se možda trebali najbolje zaštititi apstinencijom", maže Matea.

Ciljana skupina za cijepljenje u Hrvatskoj su djeca starija od 12 godina. "Roditelji padaju u nesvijest, kako moje dijete, kakav spolni odnos, kako šta s 11 ili 12 godina. Dakle, to je bio potpuno krivi put i radi se o stvari o prevenciji nečega što bi moglo doći kasnije. A u tako ranoj dobi se cijepi jednostavno zato što su rezultati zaštite najbolji"; kaže ginekolog Dubravko Lepušić. 

Resorni ministar je svjestan problema."Malo ćemo poraditi na promidžbi, jer očito jedan dio mladih djevojka nije shvatio važnost cijepiti se, odnosno rizika ako se ne cijepe", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Cijepljene se preporučuje i dječacima, koji su prenositelji ali mogu i oni oboljeti.  Do Nove godine je besplatno za sve, a od početka iduće bit će samo za učenike osmih razreda.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene