Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani Petrinje ovih dana ubrzano troše na kupnju vode u bocama.


25.000 njih već je dva dana bez pitke vode, zbog zagađenja. Iako se nekako snalaze prokuhavanjem i kupnjom vode u bocama, sad im je, kažu, već dosta. Gradske vlasti godinama obećavaju izgradnju novog vodovoda.

Vezani članci Petrinja - 1 Petrinjski poduzetnici na rubu snaga od neizvjesnosti: "Dođe mi da zapalim sve, vjerujte mi... Umorni smo od svega" Potres kod Petrinje Novi potres na Baniji, prve procjene kažu 2,9 prema Richteru: "Tutnjava i trešnja nekoliko sekundi"

Lončići za vodu u petrinjskim su kućanstvima ponovno tražena roba. Zaborave li je kupiti, jedina alternativa Koraljki i njezinoj obitelji je prokuhavanje vode iz slavine. Riskirati ne žele. 'S obzirom da sam kod kuće, onda skuham po potrebi, nije mi za cijeli dan. I pijemo sok, kombiniramo. Nezgodno je, ne kažu nam na vrijeme, može malo dijete popiti, nije baš.. može se nešto dogoditi', rekla je Koraljka Susmeg.

Vodovodna mreža puna rupa od ratnih razaranja

Vijest o onečišćenju gradska je tvrtka izdala prekjučer. Stara gradska vodovodna mreža, puna je rupa još od ratnih razaranja, pa i nije čudno što je voda onečišćena. 'Analizom je utvrđeno da samo dva uzorka nisu zadovoljavali Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode, dok su na svim ostalim punktovima zadovoljavali', rekla je Ljiljana Križanić, Privreda d.o.o. Petrinja.

Na povremenu nestašicu pitke vode građani Petrinje su navikli. Smiju li konzumirati vodu iz kućnih slavina doznat će tek za nekoliko dana, kada u vodovod stignu rezultati analize zagadenog uzorka. A građani su sve ogorčeniji. 'To već dugo traje. Malo malo, pa vode nema, nikad ne valja. Poručila bih im da to riješe već jednom, da ne kupujemo vodu, ako su mirovine već male pa da bar vodu ne kupujemo', rekla je Ana Dujić.

Čista voda od idućeg tjedna?

Dogradonačelnik tvrdi da razloga za brigu nema. Uvjeren je da ce Petrinjci već idući tjedan piti svoju vodu. Uskoro će krenuti i u dugoročno, jedino rješenje problema gradskog vodovoda. 'Kreditno zaduženje reda veličine oko sedam milijuna eura, znači na poboljšanje i rekonstrukciju kompletne vodovodne mreže grada Petrinje', rekao je zamjenik gradonačelnika Milan Herceg.

Koliko će potrajati zahtjevni i skupi projekt izgradnje novog vodovoda, lokalne vlasti ne žele precizirati. Jedino što je sigurno je gotova dokumentacija.