Obavijesti Pretražite Navigacija
Lokalni izbori u Hrvatskoj

Lokalni izbori u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu će građani danas na glasačkim listićma zaokružiti ime svog favorita između osam gradonačelničkih kandidata. Za mjesto župana u Zagrebačkoj županiji bore se četiri kandidata.

Na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu do 16 sati izašlo je 191.965 birača, odnosno njih 30,81 posto.

Pročitajte i ovo Srušila se dizalica simbol nevremena "Prodao sam zlato koje sam imao i tako platio agenciji": Ispovijest radnika koji je preživio pad s dizalice u zagrebačkoj oluji Dan bez automobila Centar bez automobila Dan bez prometa podijelio građane: "Svi veliki gradovi u Europi imaju jako lijepu pješačku zonu, osim naravno Zagreba"

Na lokalnim izborima do 16 sati u Zagrebačkoj županiji glasovalo je 83.356 birača, odnosno 32,61 posto.

Na području županije najveći je odaziv zabilježen u Rakovcu - 64,51 posto. Što se odaziva po gradovima tiče, u Jastrebarskom je zabilježen najveći odaziv - 44,59 posto, a u Dugom Selu najmanji - 23,24 posto.

Za usporedbu, odaziv do 16 sati prije četiri godine u Gradu Zagrebu bio je 29,01 posto, a na razini Zagrebačke županije 31,52 posto.

Izlasnost do 11 sati

Na lokalnim izborima u Zagrebačkoj županiji je do 11h glasovalo 13,8 % birača.

Najveća izlaznost birača u gradovima Zagrebačke županije do 11 sati bila je u Jastrebarskom - 19,47 posto. Slijede Samobor - 15 posto, Vrbovec - 14,92 posto, Ivanić Grad -14,40 posto, Sveti Ivan Zelina - 14,16 posto,

Zaprešić - 12,67 posto, Sveta Nedjelja - 11,53 posto, Velika Gorica - 11,49 posto i Dugo Selo - 10,10 posto.

GIP: U Zagrebu do 11 sati glasovalo 13,57 posto birača

U Zagrebu je na birališta do 11 sati glasovalo 86.134 birača, odnosno 13,57 posto, izvijestilo je Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) na svojim internet stranicama. To su podatci sa 564 biračkih mjesta, od njih 604.

Na birački popis u Zagrebu ukupno je upisano 681.460 birača.

Najviše birača na današnje lokalne izbore odazvalo se iz gradskih četvrti Novi Zagreb - Istok (15,84 posto) i Podsljeme (14,56 posto), a najmanje birača izašlo je na izbore u gradskoj četvrti Stenjevec (12,21 posto) i Sesvete (12,30 posto).

Za usporedbu, na prošlim lokalnim izborima 2009., u Zagrebu je do 11 sati glasovalo 70.679 birača ili 12,86 posto.

Lokalni izbori u Hrvatskoj

Na Lokalnim izborima u Zagrebu građani metropole biraju između osam gradonačelničkih kandidata. U Zagrebačkoj županiji bira se između četiri kandidata za župana. Uz gradonačelnika i vijećnike gradske Skupštine građani će birati i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora.

Provođenje Lokalnih izbora nadzire DIP

Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva. Njihov će rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo koje će u nedjelju u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11 i 16 sati.

Izborna pravila u Hrvatskoj

Gradonačelnici i župani biraju se tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, a njihovi se zamjenici biraju zajedno i istovremeno, na isti način i po istom postupku. 

Prema pravilima, općinski načelnici, gradonačelnici i župani biraju se većinskim izbornim sustavom u kojem cijelo područje grada ili županije čini jednu izbornu jedinicu. Za gradonačelnika ili župana izabran je onaj kandidat koji na izborima dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ako niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu u prvom izbornom krugu, daljnji izbor se provodi u drugom, a pod određenim zakonskim pretpostavkama i u trećem izbornom krugu. Ako ni tada niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak ponavlja se u cijelosti.

Izborna šutnja

Šutnja traje do nedjelje u 19 sati do zatvaranja birališta i do tada je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata ili njihovih procjena. Izlazne ankete, odnosno rezultati ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača moći će se objavljivati tek po zatvaranju birališta.

Nevažeći glasački listići na Lokalnim izborima ili nepravilnosti u postupku glasovanja na biralištima - ukoliko primjetite eventualne nepravilnosti šaljite nam fotografije ili videa s osnovnim informacija na moj.report@novatv.hr uz naznaku 'NEPRAVILNOSTI'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene