Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste zabrinutost

Kako popuniti proračunsku rupu od 2 milijarde kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezna reforma, kako je najavljeno, za oko milijun radnika donijet će povećanje plaća, no gradovi time gube dio novca.

Prvo sljedeće pitanje je hoće li sada oni povisiti cijene svojih usluga? Ministar Lalovac započeo je i razgovore s udrugom gradova. Župani, gradonačelnici i načelnici nemaju rješenje kako popuniti proračunsku rupu od gotovo dvije milijarde kuna koliko im se uzima novom poreznom reformom. Ministar financija jasno im je poručio - sigurno ne preko leđa građana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije Šipuš jedini (NE)JEDNAKA PRAVILA ZA SVE Državni čelnici koji su 'pokleknuli' pred čašicom Slika nije dostupna Sve što ste propustili Bilo je duginih boja, pape Franje i molotovljevih koktela!

'Ne vjerujem da će krenuti suprotno svojim građanima jer ovo su građani i grada Zagreba, Zaprešića, Dubrovnika i probat ćemo zajedno naći mjere jer ovo je zajednički projekt', rekao je ministar financija, Boris Lalovac za Dnevnik Nove TV.

Doznajte gdje se u Hrvatskoj najviše zabušava s plaćanjem poreza

Novom poreznom reformom milijun zaposlenih dobit će veću plaću. S druge strane, lokalna samouprava ostaje u minusu. Zagreb zbog toga iz proračuna gubi najviše, oko 700 milijuna kuna, Split 60 milijuna, Osijek 50, a Rijeka, prema procjenama 40 milijuna kuna. Predstavnici gradova, županija i općina pobunili su se i tražili razgovor s ministrom.

'Svjesni smo da i gradovi, općine, županije moraju podnijeti dio krize i recesije i jasno da smo tu spremni na razgovore i da neko dodatno kresanje naše gradske kase, ali da sav teret ide na gradove, općine , žuapnije s tim se ne slažemo', komentirao je za Dnevnik Nove TV, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova.

Pojedinci su gubitak pokušali nadomjestiti najavom podizanja cijena komunalija i prireza, no najavama se brzo stalo na kraj. U ministarstvu već traže rješenja kojima nitko ne bi gubio.

'Nižom bruto cijenom rada jedino tako ćemo privući strane investitore, tako da ovo nije jednokratna mjera, mjera se mora nastaviti u 2015. godini.I na taj način ćemo biti win-win situacija i država i lokalna zajednica', rekal je ministar financija, Boris Lalovac.

Zagreb ostaje bez 600 milijuna kuna: 'Ne mogu nam uzeti, koliko mi možemo zaraditi'

Država je spremna polovicu iznosa vratiti lokalnoj samoupravi prihodom od poreza na štednju te još nekim mjerama. No, smatraju da i lokalna samouprava mora osigurati drugi dio sredstava i to racionalizacijom uprave i štednjom, a ne dirajući usluge građana.

'Kada bih ja danas raspustio svu svoju upravu onda ne bih mogao nadomjestiti ovaj iznos koji se nama pokušava sustegnuti', dodaje Turk.

Kritika tako ne nedostaje. 'Samo će suzbiti razvoj i projekte jedinica lokalne samouprave', rekao je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.

'Morat ćemo tih dvadesetak milijuna kuna, odreći se projekata i svega što se financira iz gradskog proračuna jer ne znam kako drugačije', gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta.

'Ove godine smo već jednom smanjivali plaće i vjerujem da neće biti odustajanja od nikakvih projekata, neće biti niti povećanja prireza, ni komunalija i vjerujem da ćemo s ovakvim proračunom pažljivim gospodarenjem izaći na kraj', rekao je Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina.

Ako povećanje plaća građanima pokrene potrošnju, što je želja Vlade, nitko neće imati razloga za brigu jer proračun će se u tom slučaju puniti bolje nego sada i popunjavati minuse.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene