Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanaderovo ponašanje

Ljutio suca, smijuljio se svjedocima, i 'dizao živce' svojim odvjetnicima

Odmah nakon što je podignuta optužnica protiv Ive Sanadera za ratno profiterstvo, on je sve stavke s gnušanjem odbacio i rekao kako je on u ratu bio pukovnik, a ne profiter.

Suđenje Ivi Sanaderu pratite UŽIVO od 9:30 na Novoj TV i Dnevnik.hr-u Na prvom sudskom saslušanju Ivo Sanader se pojavio sa štakom, bez odijela te vidno mršaviji. Tada je za Dnevnik Nove TV njegov nastup i pojavu komentirala dr. sc. Smiljana Leinert Novosel koja je, između ostalog, ustvrdila kako je od nekadašnje pojave bivšeg premijera tada ostao samo njegov glas. 'On je bio konkretna, dominantna i otvorena osoba. Glas govori da razumije situaciju, sve drugo upućuje na imidž žrtve, izaziva sućut kod ljudi', rekla je tada Leinert Novosel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahtjev prihvaćen VRHOVNI SUD ODLUČIO Ivan Turudić neće suditi Ivi Sanaderu Slika nije dostupna Odlučivat će Vrhovni sud Usvojen prijedlog Sanaderove obrane

Analizirajući njegov nastup na tom sudskom ročištu uočeno je i kako je došao vrlo ležerno odjeven što je bilo vrlo netipično za njega. 'On je kao lider bio vrlo dotjeran te je dobro znao koristiti odjeću da bi pokazao nadmoć i potpunu dominaciju', ocijenila je Leinert Novosel.

Na spomenutom sudskom ročištu odgođen je početak suđenja zbog Sanaderova zdravstvenog stanja, a on je tvrdio i kako nije ni znao da će taj dan biti dovezen na sud, nego da je mislio da će otići na pregled u bolnicu. Stoga je suđenje počelo tek 3. studenog 2011. godine kada je Sanader sud optužio da 'cure' povjerljive informacije u vezi procesa te da zbog toga suđenje nije pošteno.

>> Presudu Sanaderu pratite UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr

Ubrzo nakon toga optužnica u slučaju Hypo objedinjena je s optužnicom u slučaju Ina-MOL, a tada su počele i Sanaderove nesuglasice sa sucem Ivanom Turudićem. Na jednom je ročištu on uporno pokušavao iznijeti svoju obranu zbog čega ga je sudac nekoliko puta opomenuo uz opasku da zamjenicu ravnatelja USKOK-a Tamaru Laptoš ne oslovljava s 'ona' što je učinio nekoliko puta tijekom tog ročišta.

To nisu bile jedine trzavice između Sanadera i suca Turudića. Ubrzo nakon toga na jednom je ročištu tijekom unakrsnog ispitivanja nekoliko puta pokušao svojim odvjetnicima poslati poruku na papiriću zbog čega mu je sudac Turudić rekao da pravosudne policajce ne koristi kao poštare.

Tijekom svjedočenja Drage Vidakovića, direktora tvrtke Hypo Leasing Kroatien, sudac je Sanadera opomenuo da se prestane smijuljiti na svjedokove iskaze, a nekoliko puta tijekom suđenja prekidao je i samog suca Turudića.

>> Sanaderov put: Od premijera do optuženika

Osim što je ljutio suca Sanader je dirnuo i u živac svojeg odvjetnika Čedu Prodanovića, zbog čega se on često hvatao za glavu. U jednoj prepirci oko prijedloga svjedoka, Prodanović je u jednom trenutku prigovorio svom branjeniku da mu prestane stalno govoriti što da radi.

Nekoliko puta tijekom suđenja Sanader je isticao kako je sve što mu se događa posljednjih godina politički montirano, a prošli je tjedan rekao kako je on jedina osoba u Hrvatskoj kojoj se sudi za ratno profiterstvo te da se 'taj zakon u internim krugovima naziva Lex Sanader i da je napravljen samo da bi se njemu sudilo'.

Suđenje su obilježile i njegove optužbe da se radi o političkom progonu koji je protiv njega, kako je govorio, pokrenuo glavni državni odvjetnik Mladen Bajić po nalogu bivše premijerke Jadranke Kosor, koju je osobno proglasio svojom nasljednicom na mjestu šefa Vlade i stranke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene