Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Njemačkoj je uhićen Ljubomir Čučić, bivši hrvatski veleposlanik u Belgiji koji već godinu dana izbjegava odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne zbog obiteljskog nasilja. Krio se u Francuskoj čije državljanstvo posjeduje, no napustio je sigurnost druge domovine i pao u ruke njemačke policije. Hrvatska je već zatražila njegovo izručenje.


Ljubomira Čučića uskoro bi mogli ponovno gledati u Hrvatskoj s lisicama na rukama. Umjesto rešetaka zbog obiteljskog nasilja, Čučić je izabrao bijeg u Francusku čije državljanstvo posjeduje. Lice s hrvatske međunarodne tjeralice početkom ovog mjeseca zapaženo je u Njemačkoj. Čučić je putovao iz Luxsemburga, a uhićen je kod Koblenza gdje je i u pritvoru. '5. listopada mi smo zaprimili službenu obavijest njemačkog Interpola o njegovu uhićenju u Njemačkoj. On se od tada nalazi u njemačkom ekstradiciskom pritvoru. Takvu obavjest policija je prema uobičajnoj proceduri proslijedila ministarstvu pravosuđa', kazala je Ivana Modrić iz Ravnateljstva policije.

Vezani članci Slika nije dostupna Čučić oslobođen optužbi za otmicu svojih kćeri Slika nije dostupna Djevojčice kod majke, Čučić ostaje u pritvoru

Zatraženo je Čučićevo izručenje, no viši sud u Koblenzu još nije donio odluku. Ipak, pravni stručnjaci smatraju da se u Njemačkoj ne može kriti iza francuskog državljanstva. 'Odlučivat će se temeljem njemačkog nacionalnog zakonodavstva i ugovora o izručenju koji je zaključen između Njemačke i Hrvatske', kazala je mr.sc. Marina Carić s Pravnog fakulteta u Splitu. Državljanstvo za to nije zapreka, bilo bi zapreka samo u Francuskoj.

Uz premlaćivanje bivše supruge Magali Boers Čučića se sumnjičilo i za otmicu vlastite djece. Te su optužbe odbačene. U međuvremenu se ponovno vjenčao i to sa svojom odvjetnicom Natašom Pifar Mihalić. Osim pravnih savjeta ona je njegovu borbu za skrbništvom pomagala i štrajkom glađu. Gospođa Čučić danas nije htjela otkriti hoće li povlačiti kakve poteze. Samo nam je potvrdila da je i dalje odvjetnica svoga supruga.