Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader u Financial Timesu

'Ljubljana izdala europske vrijednosti i ugrozila naše prijateljstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ton između Slovenije i Hrvatske zbog graničnog sukoba sve je oštriji, a svojom blokadom pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om Ljubljana je iznevjerila europske vrijednosti, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru za njemačko izdanje Financial Timesa (FTD), koji list objavljuje danas.

'U temeljnim vrijednostima Europske unije nema mjesta pritiscima', kazao je predsjednik hrvatske vlade predbacujući Sloveniji neizravne pritiske.

Pročitajte i ovo Piranski zaljev Reakcije na odluku Sud odbacio tužbu slovenskih ribara: "Prihvatili su hrvatsku argumentaciju" Robert Golob najavio premijer Golob Slovenija će priznati palestinsku državu: "Užasi koje svaki dan gledamo u Gazi su nedopustivi"

Prema pisanju lista, Sanaderove izjave jasno pokazuju ozračje odnosa između Hrvatske i Slovenije, dvije zemlje koje su donedavno bile čvrsto sprijateljene. FTD podsjeća da se Zagreb i Ljubljana spore oko zajedničke granice u Savudrijskoj vali, te da je Slovenija zbog toga krajem prošle godine blokirala hrvatski put prema EU-u.

>> Gledajući s pravnog gledišta, Hrvatska je u pravu

Prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije je 'ugroženo, rekao je Sanader. 'Slovenija je s neriješenim graničnim pitanjem postala članicom EU-a, i ne može biti da ona sada zbog tog istog pitanja blokira naš ulazak u EU. Ne mogu reći: ja sam tako mogao postati član EU-a, a sada kada jesam član, ti to ne možeš', nastavio je.

Hrvatska bi do kraja ove godine željela završiti pregovore o ulasku u EU, te postati članicom Unije 2011. godine, napominje novinar FTD-a. Sanader je ljut zbog toga što je Slovenija pitanje graničnog spora postavila tek sada na kraju pregovora Hrvatske i EU-a, prenosi list.

'Borit ću se da ostanemo prijatelji, iako se ponekad pojavi neki oblak'

'Mi pregovaramo već četvrtu godinu - i odjednom je Slovenija postavila to pitanje', rekao je Sanader. Na pitanje osjeća li da ga je vlada u Ljubljani izdala, rekao je: 'Izdane su europske vrijednosti'. Neki vodeći europski političari pokazuju razumijevanje za Sanaderovu ljutnju, ocjenjuje FTD.

Sanader se izjasnio za to da Slovenija i Hrvatska potpišu zajedničku izjavu prema kojoj niti jedan dokument objavljen nakon proglašenja neovisnosti dviju država ne može prejudicirati granicu. Na taj bi se način pitanje graničnog spora moglo odvojiti od pregovora s EU-om. Na sastanku sa slovenskim premijerom (Borutom Pahorom) prošlog četvrtka, Pahor se s time nije složio, rekao je Sanader.

Unatoč sve većim napetostima između Hrvatske i Slovenije, Sanader će se i dalje zauzimati za dobre donose. 'Žao mi je da je do toga došlo. Borit ću se za to da ostanemo prijatelji, iako se ponekad pojavi pokoji oblak', zaključio je hrvatski premijer u razgovoru za Financial Times Deutschland.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene