Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je danas u Slunju da se neće nagliti u cijepljenju protiv virusa HPV-a (humanog papiloma virusa), t.j. prije nego dobijemo jedinstvene europske smjernice za cijepljenje.


Ljubičić je danas u Domu zdravlja u Slunju uručio ginekološki
ultrazvučni uređaj vrijedan 330.000 kuna, te obećao da će
Ministarstvo financirati pedijatrijsku specijalizaciju jednog
liječnika, jer Slunj nema prijeko potrebna pedijatra.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš zahvalio zagrebačkim obiteljskim liječnicima: "Ostvarili su 98 posto odaziva prijavljenih i osigurali cjepivo" Cijepljenje, ilustracija - 1 "Miješanje u pravo na privatni život bilo je opravdano": Može li nakon povijesne presude cijepljenje protiv koronavirusa postati obvezno?

Na novinarski upit o mogućnosti da Karlovačka županija počne
cijepljenje protiv spolno prenosiva virusa HPV-a novim cjepivom te je li osnovan strah Udruge "Rode" da će ta županija financirati
cijepljenje 650 djevojčica u dobi do 13 godina i da je nedopustivo da one služe kao pokusni kunići u medicinskim pokusima", Ljubičić je rekao da je razgovarao sa županom Ivicom Horvatom i da će Županija "novčano poduprijeti cijepljenje kad ono počne".

"Ne želimo eksperimentirati s našim ženama i 'Roda' je na istom
stajalištu kao i svi mi. Županija je samo najavila da će novčano
poduprijeti taj projekt kad počne, ali ne i da će ga početi prije nego dobijemo jedinstvene europske smjernice za cijepljenje", kazao je ministar Ljubičić.

Dodao je da je na nedavnoj Ministarskoj konferenciji EU-a, u kojoj Hrvatska sudjeluje od 2005. kao zemlja kandidat, zaključeno je da nijedna članica neće jednostrano početi cijepljenje, nego svi istodobno.

Župan Horvat je kazao da je Županijsko poglavarstvo kanilo
sufinancirati prevenciju virusa HPV-a, o čemu je i pismeno
obavijestilo ministra i Udrugu "Rodu". U dopisu stoji i da bi se taj
novac trošio "uz mišljenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i
Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo".

Žalimo što je ta naša dobra nakana izazvala negativne reakcije iz
"Rode", jer bez suglasnosti i odobrenja te poduke mogućih korisnika i njihovih roditelja nismo kanili samostalno počet cijepljenje, rekao je župan Horvat.