Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolja promidžba turizma

Zašto kod nas strani državljani više ne ljetuju kao u Titovo vrijeme?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravi procvat zvučnih imena zabilježen je u Titovo vrijeme.

Hrvatsku su u svijetu često promovirali i svjetski državnici koji su kod nas ljetovali. U Jadranu se ovog ljeta zasad okupao samo mađarski premijer Viktor Orban, koji je objavio fotografiju na društvenim mrežama i čini se, u Dalmaciju došao u privatnom aranžmanu.

'Mađarska je naša jako važna emitivna zemlja, bilježimo rast dolazaka i to je svakako dobra vijest', kaže direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Strani državnici mogu ljetovati na trošak hrvatskih poreznih obveznika, ali na poziv premijera, predsjednika Sabora ili predsjednice Republike. Ovog ljeta ipak još ništa. Ni prošle godine nije stigao nitko. 2013. godine na ljetovanju su bili predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič te Irske Michael Daniel Higgins. Godinu ranije stigli su makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, kao i predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev.

Na Jadranu su se odmarali i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić te glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon. Stručnjaci kažu, čim u Hrvatsku dođe strani državnik, primjećuje se porast broja turista iz njegove države.

'Ako je nekakva izuzetna ličnost, koja je cijenjena, koja je važna u određenom društvu, u određenom periodu došla, posjetila određenu destinaciju, onda iz tog demonstracijskog efekta dolaze drugi posjetitelji, i potrošači iz tog kruga', kaže sociolog turizma sa Sveučilišta u Zadru Vinko Bakija.

Pravi procvat zvučnih imena zabilježen je u Titovo vrijeme. Josip Broz je na Brijunima ugostio oko 90 predsjednika. Bili su tamo i svjetski poznati glumci, Richard Burton, Kirk Douglas, Elizabeth Taylor, Sophia Loren.

'To je svakako dobra reklama. To u prvom redu govori da smo mi turistička zemlja, to znači da imamo puno toga za pokazati', kaže Ivičić iz HTZ-a. Ljetovanja državnika posljednjih su se godina prorijedila, što promidžbi Hrvatske ne ide u korist. Brijuni su i dalje na raspolaganju kao državničko ljetovalište, ali blještavilo i glamur su, čini se, ostali u prošlosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene