Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 28. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.


S prelaskom na ljetno računanje vremena mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju, a vozači motornih vozila više ne moraju tijekom dana imati upaljena svjetla. Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju da će se od nedjelje, 28. ožujka električna energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Vezani članci Kiša u Zagrebu, ilustracija Očekuje nas novi val kiše: Meteorolog otkriva kad bi se vrijeme moglo stabilizirati i priuštiti nam još pokoji sunčani dan Mini bikini (Foto: Instagram) - 6 Što manji bikini, to veći osmijeh: Slike s plaža koje mogu nasmijati i najzahtjevniju publiku

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine. Početak ljetnog računanja vremena provodi se prema Uredbi o računanju vremena u 2010. godini.

No, bez obzira na zakon, savjet je da u slučaju slabije vidljivosti te u tunelima svjetla svakako upalite. Uz to, upozoravaju se vozači da pripaze na pravila koja su na snazi u susjednim zemljama. Primjerice, Slovenija tijekom cijele godine ima obvezu upaljenih svjetala.