Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetno računanje vremena

Ljetno računanje: Noćas pomaknite sat unaprijed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 28. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

S prelaskom na ljetno računanje vremena mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju, a vozači motornih vozila više ne moraju tijekom dana imati upaljena svjetla. Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju da će se od nedjelje, 28. ožujka električna energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Ilustracija pomicanje kazaljki na satu Počinje zimsko računanje vremena: Mijenja se još jedna važna stvar

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine. Početak ljetnog računanja vremena provodi se prema Uredbi o računanju vremena u 2010. godini.

No, bez obzira na zakon, savjet je da u slučaju slabije vidljivosti te u tunelima svjetla svakako upalite. Uz to, upozoravaju se vozači da pripaze na pravila koja su na snazi u susjednim zemljama. Primjerice, Slovenija tijekom cijele godine ima obvezu upaljenih svjetala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene