Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rebalansom proračuna zdravstvo će dobiti 1,4 milijarde kuna, a od toga za lijekove na recept predviđeno je 200 milijuna kuna, pa je ljekarnička djelatnost ponovo dovedena u vrlo tešku situaciju i očekuju se ozbiljni problemi u opskrbi lijekovima do kraja godine, ocjenjuju u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK).


Posebice je ugroženo poslovanje malih ljekarni i ljekarničkih ustanova od kojih će se neke morati zatvoriti ili prodati nekom od većih ljekarničkih lanaca te time pripomoći stvaranju monopola na tržištu lijekova, navodi se u današnjem priopćenju HLJK.

Vezani članci Članica Nacionalnog stožera Alemka Markotić Markotić kupuje lijek protiv bolesti COVID-19: Jedna doza koštat će 15.500 kuna Hrvatski sabor U Saboru prihvaćene izmjene proračuna. Oporba: "Rebalans je kapitulacija Vlade"

Ukupan dug HZZO-a ljekarnama trenutno iznosi više od 900 milijuna kuna, a rokovi plaćanja su preko 230 dana, iako ugovoreni dani naplate iznose 120 dana.

Svaki se mjesec ljekarnama isplaćuje jedna dvanaestina iznosa određenog državnim proračunom za lijekove, odnosno 200 milijuna kuna.

Uz postojeće dugovanje i nerealno planiranje potrošnje lijekova, dug se svaki mjesec povećava za dodatnih 60-70 milijuna kuna, što znači da će do kraja godine iznositi 1,2 milijarde kuna, te nam prijeti potpuni kolaps opskrbe lijekovima.

Iako su dani naplate produženi ljekarne i dalje ne naplaćuju zakonske zatezne kamate vjerujući u dugoročnu stabilizaciju sustava opskrbe lijekovima.

Potrošnja lijekova u Hrvatskoj i dalje raste, a postignuta sniženja cijena lijekova ne daju očekivane rezultate, odnosno financijsko smanjenje troškova za lijekove. Također, nedostaju drugi važni mehanizmi kontrole potrošnje lijekova, kao što su sudjelovanje osiguranika u plaćanju dijela troškova i kontrola propisivanja lijekova.

Na nastale probleme HLJK je upozorila Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te HZZO, navodi se u priopćenju ljekarničke komore.

Više pogledajte u video prilogu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju