Darko Kovačec samo je jedan od mnogih Hrvata kojima su preduge liste čekanja zagorčale život.


Raditi se mora, i Darko Kovačec to najbolje zna. Na sreću ima siguran posao kod dobroga gazde i baš zbog toga nije htio riskirati. 'Jednostavno sam osjetio bol u koljenu i nisam više mogao stati', kazao je.

Vezani članci Brdo troske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zagađeni im voda, tlo, zrak i okoliš: Probleme stvara brdo troske, a ministarstva samo prebacuju lopticu Državni stanovi na prodaju (Foto: Ministarstvo državne imovine) U potrazi ste za stanom? Država ima (ras)prodaju, najjeftiniji košta tek nešto više od 20 tisuća kuna

S bolovima nije mogao raditi jer njegov je posao fizički pa je tišao je ortopedu. Liječnik mu je tada rekao da mora napraviti magnetsku rezonancu. 'Išao sam u Vinogradsku bolnicu, molio sam ravnateljicu da mi napravi magnetsku rezonancu. Ona mi je rekla da ne mogu to napraviti te da moram čekati od 6 do 8 mjeseci', priča Darko.

Bol i strah za posao učinili su svoje pa se snašao kako je najbolje znao – posudio je neke novce. Susjed je pomogao i Darko je magnetnu rezonanciju platio sam. Nalazi su bili jasni – operacija je bila potrebna. No, ponovila se ista priča.

Državna tvrtka ne isplaćuje plaće: 'Na antidepresivima sam, gladna i žedna!'

'Ja sam pitao kad ću moći na tu operaciju. Rekao mi je za godinu, godinu i pol dana. A ja nisam mogao stati na nogu. 'Ja sebi ne mogu priuštiti da budem dvije godine na bolovanju. Moram raditi. Prodao sam auto i platio 7.800 kuna za operaciju', kazao je Darko.

No, državu njegove bojazni oko gubitka posla ne zanimaju. Na upit o povratu novca, očekivani odgovor. 'Ja samo tražim da mi se vrate ovi novci 1.200 kuna i 7.800 kuna što sam potrošio. Dobio sam doma da se to ne vraća', kazao je.

Sve ga to istovremeno i ljuti i žalosti. 'Žalosno je da u ovoj našoj državi plaćaš socijalni, plaćaš doprinos, plaćaš 70 kuna dopunsko osiguranje i sad vidite to što se dogodilo', kazao je.

Na svoje je zdravlje i očuvanje radne sposobnosti Darko potrošio 9.600 kuna. Ironično, državu bi mnogo više - desetke tisuća kuna koštalo njegovo dugotrajno bolovanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook