Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lipicanci vraćeni bez naknade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Todor Bukinac, vlasnik ergele na kojoj su posljednjih osam godina držani hrvatski lipicanci, izjavio je da je privremeno odustao od zahtjeva da mu se isplati 300.000 eura.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva dobili smo priopćenje kojim je potvrđeno da su lipicanci vraćeni bez naknade.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Nacrt izmjena Zakona Veće naknade nezaposlenima u drugoj polovici ove godine? Poznato koliko bi trebale rasti, za koga i u kojem razdoblju Božični bal lipicanaca - 1 Čarobna atmosfera Božićna bajka iz Đakova: "Karte su prodane prije tri mjeseca, a oni su ponos Slavonije i cijele Hrvatske"

"Povratak nije plaćen. Na zadanjem sastanku s srbijanskim ministrom Milosavljevićem rekli smo da smo spremni Srbiji pomoći u tehničkoj pomoći u procesu pridruživanja. Situacija je jednostavno bila takva da je bilo potrebno da se konje vrati. Dolazi kišni period i zima, a povećavaju se i potrebe za hranom i da se konji sada nisu vratili bila bi dovedena u pitanje njihova opstojnost", stoji u izjavi ministra Petra Čobankovića.

"Od nadoknade za držanje konja privremeno sam odustao jer su Hrvati obećali da će pomoći Srbiji oko prijema u međunarodnu asocijaciju uzgajivača lipicanaca VLIF, jer bez te licence naši konji ne mogu biti priznati u svijetu. Kada se to ostvari, vidjet ćemo, možda poslije dobijem nešto od države, ali najvažnije je da je ova gužva najzad prošla" izjavio je Bukinac.

Vlasnik novosadske ergele zadovoljan je i zbog nalaza veterinarske inspekcije koja je utvrdila da su svi lipicanci koji su vraćeni Hrvatskoj potpuno zdravi.

"Ovim je definitivno stavljena točka na priče da su konji na mojim ergelama bili dovedeni na ivicu gladi i da su u teškom zdravstvenom stanju. Dokazano je suprotno", naglašava Bukinac.

Iako je Hrvatskoj predao 66 konja, Todor Bukinac neće ostati bez grla ove rase, dodaje list. 

Na njegovim ergelama u Novom Sadu i Novom Miloševu ostalo je još oko sto konja koji vode podrijetlo od ovih
lipicanaca.

Lipicanci odvedeni iz ergele Lipik početkom 90-tih poslije 16 godina vraćeni su Hrvatskoj u petak navečer.

Oni su vraćeni u matičnu državu poslije dogovora srbijanskog i hrvatskog ministra poljoprivrede na sastanku u Beogradu i Novom Sadu 28. kolovoza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene