Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Realan rast od 0,8 posto'

Linić: U džungli nastojim biti veća zvijer od ostalih, ali sada sam u salonu pa sam tih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV ministar financija Slavko Linić govorio je o novim zaduženjima i novim rezovima koji slijede.

Ministar financija Slavko Linić prošloga je tjedna u Americi prodao hrvatske obveznice u vrijednosti od milijardu i pol dolara kojima će vratiti stare kredite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O Grmojinim optužbama Šeks bez komentara, Linić: "Za mene bi bilo sramotno komentirati Grmojine izjave" Slika nije dostupna Linić demantirao Petrova "Nije točno da u Agrokoru od 2007. nije bilo poreznog nadzora"

Na pitanje je li novo zaduženje najbolje i jedino moguće ili najgore što se moglo i do kada ćemo tako Linić je kazao: 'Kad je Vlada rezala značajne stavke u državnom proračunu, ostali smo u minusu od skoro 10 milijardi i to smo mogli pokriti samo kreditom. Tu je poruka - kad prestanemo imati minuse neće biti ni kredita. Problem Vlade je vrlo jasan - moramo srezati potrošnju, biti discipliniran u potrošnji u proračunu i istovremeno podići investicije i naše prihode. Prije kraja mandata imat ćemo pluseve u proračunu što znači da se više nećemo zaduživati'.

Ministar financija je kazao kako je dobio puno sugestija i savjeta za reforme. Na pitanje hoće li reforme biti sređivanje stanja u javnim tvrtkama i otpuštanje, ili otpuštanje u državnoj administraciji Linić je kazao kako će biti i jednog i drugog.

'Ali prije uvijek javne tvrtke jer one moraju osigurati vlastita sredstva za investicije, a ne samo kredite. Prevelik broj zaposlenih koji ne stvaraju moramo jednostavno smanjiti. Isto vrijedi i za državnu upravu, ali kod državne uprave je važnije kako se okrenuti investitorima, biti efikasan u rješavanju njihovih zahtjeva'.

Na pitanje vjeruje li u rast BDP-a 0,8 posto Linić je kazao: 'Kao što vidite dobar dio uprave je promijenjen, planove i programe smo izradili i već u svibnju očekujemo niz natječaja koje ćemo završiti u mjesec dana. U lipnju očekujemo 'lopate' i u lipnju će početi prvo trošenje novca, a to znači i otvaranje radova i zapošljavanje i graditeljskih firmi i onih koji se bave prodajom opreme. A to znači i onaj rast koji je potreban da se dođe do 0,8 posto. To je realan rast i pokazat ćemo da je Vlada bila u pravu'.

Na pitanje je li svjesno preuzeo titulu glasnika loših vijesti Linić je kazao: 'Budimo iskreni, u razgovoru s premijerom ja sam vrlo jasno rekao da znam što me čeka - masa dugova, prevelika potrošnja i da sve moramo staviti u prave veličine da prestanemo zaduživanje. Da građanima budemo odgovorni za budućnost njihove djece. Ništa me nije iznenadilo - ni jedna stavka - prevelika potrošnja, preveliki minusi, sve sam očekivao'.

O listama poreznih dužnika

Linić je najavio kako će Vlada ovaj tjedan utvrditi prijedlog Općeg poreznog zakona te kazao kako očekuje usvajanje u svibnju i objavu prvih lista dužnika.

'Bavili smo se više novim mogućnostima da Porezna uprava kroz upravne postupke sankcionira sve one koji su varali i državu i druge vjerovnike. Neće biti ni lijevih ni desnih, ni zaštićenih ni nezaštićenih. Svi su pred Poreznom upravom jednaki, svi će imati isti tretman. Ako plaćaju onda su pošteni građani, a ako ne, onda su jedni od najvećih kriminalaca i tako ih moramo tretirati da bi mogli biti odgovorni prema građanima'.

Na pitanje smatra li da je otpis 45 milijardi duga poreznim dužnicima nepravedan prema urednim platišama Linić je odgovorio: 'To je nepravedno i mi smo svjesni da u popuštanju onima koji ne plaćaju nema ravnopravnosti, ali to je jedini način da sačuvamo radna mjesta koja nisu kriva što vlasnici ne plaćaju porez. To je bitka za radna mjesta', kazao je ministar financija.

Na pitanje stoji li obećanje o suzbijanju sive ekonomije i fiskalnoj blagajni s 1. siječnja 2013. Linić je kazao kako ima poruku: 'Smatrali smo da s 1. siječnja iduće godine počinjemo s fiskalnom blagajnom, a poruka je da će Zakon biti donesen prije 1. srpnja. Tu je poruka svima onima koji se bave gotovinskim plaćanjem - kontrolirat ćemo vas i zadnjih 6 mjeseci ove godine. Poruka je - budite odgovorni prema porezu', kazao je Linić. 

Na komentar da se od Račanova pitt bula pretvorio u pudlicu Linić je kazao: 'Kao ministar financija imam ogromne mugućnosti kroz zakone i potrebno je da staloženo i smireno komuniciram sa svima. U džungli nastojim biti veća zvijer od ostalih zvijeri, a smatram da u ovom trenutku radim u salonu pa nastojim biti umjeren i tih'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene