Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je zapelo?

Linić čeka s rezanjem minusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. lipnja ove godine Vlada će svim dobavljačima roba i usluga za državna poduzeća plaćati u roku od 60 dana, najavio je to ministar financija Slavko Linić na Proinvestu održanom u Rijeci. Što se tiče dvotjednog roka, koji je ministar postavio za ograničavanje minusa na tekućim računima, na naš upit odgovara tek da Vlada Zakon o potrošačkom kreditiranju još brusi.

Prazni novčanici građana, banke su mnogima jedini put do novca. Ministar financija Slavko Linić ne odustaje od plana ograničavanja minusa po tekućim računima. Iako dvotjedni rok u kojem je najavio tu mogućnost istječe - a konkretnog dogovora još nema. Kaže, radi se. 'Najveći problem su nam, u biti, kako ograničiti najveću razinu kamata na stambene kredite jer, u biti, su i oni najveći uzročnici dugova građana', kazao je ministar Linić.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Skupi kvadrati - 4 Nije na obali Visoku cijenu mnogi su spremni platiti: "Od grada u koji nitko nije htio otići, napravili su grad u koji svatko želi"

Pa bi jednim udarcem riješio dva problema. No, još ne otkriva kako. 'Nekakva rješenja smo pronašli, još ih dogovaramo s narodnom bankom', dodao je.

>>
Banke krenule u akciju: Same dijele savjete građanima!

Ovaj put, tvrdi, nema problema s koalicijskim partnerom. Iako se HNS nekim njegovim mjerama u krizi usprotivio. No, podrška stranačkih kolega, čini se, nije upitna. 'O svim detaljima ćemo još razgovarati, to je prijedlog. Kada dođe na koordinaciju i uži kabinet, razmotrit ćemo sve aspekte tog prijedloga i naravno, ja se nadam da ćemo brzo ići u proceduru', kazao je ministar Grčić.

Od prve Linićeve najave do danas prošlo je nekoliko mjeseci. Prijedlozi se očito dugo bruse. Možda i zbog banaka koje su jasno pokazale svoj stav - minusi su najskuplji krediti, ali Vlada se nema pravo miješati. 'Ne vidimo razloga da se to propisuje zakonom jer zadire u slobodu ugovaranja i izbora proizvoda za klijente te raznovrsnost ponude, a time i poslovne politike banaka', stoji u priopćenju udruge banaka.

No, građane bi s druge strane prisililo na manje zaduživanje i plaćanje kamata. S obzirom na najave koje nikako da zažive, upitno je koliko su u konačnici realne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene