Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riskirajući vlastiti život, dvojica djelatnika Hitne pomoći iz Otočca i jedan mještanin Dabra izvukli su troje teško ozlijeđenih iz minskoga polja i spasili im živote. Zasluženo, upravo su oni dobitnici godišnje nagrade za pothvat u zaštiti i spašavanju.


Dvojac iz Hitne pomoći Otočac, za desetak je minuta stigao u 25 kilometara udaljeni Dabar cestom kroz minska polja. Dojava je bila strašna, četiri osobe stradale u minskom polju.

Vezani članci Zračna luka Franjo Tuđman - 1 Treću godinu zaredom: Franjo Tuđman najbolja zračna luka u Europi u 2020. u grupi od 2 do 5 milijuna putnika Irena Žilić Irena Žilić u potpuno drugačijem ambijentu na dodjeli nagrada Rock&Off: "Drago mi je da sam imala priliku biti dio toga"

>> Pomoć Kosinjanima donijela nagradu reporteru Nove TV

'Tamo su bili ozlijeđeni. Kad smo došli u podnožje ovog brda začuli smo jauke od unesrećenih. Bez razmišljanja uzeli smo opremu iz auta', kaže Alija Junuzović, medicinski tehničar HMP Otočac. Iako je na teren trebao ići mlađi vozač, stariji vozač Željko Ostović ga je zamijenio. 'Bolje da idem ja nego on, bolje poznam teren', objasnio je.

Opet bi napravili isto

Žao im je što nisu uspjeli spasiti i četvrtog koji je do njihova dolaska već bio mrtav. 'Nismo razmišljali ni sekunde gdje idemo, znamo na što idemo ali nismo razmišljali, jer pomoć je ipak naš osnovni posao', kaže Juzunović. 'Nisam o ničemu razmišljao, samo da dođem što prije i pomognemo što prije ljudima', nadovezao se na kolegu Ostović.

Ovo je treća nagrada Državne uprave za zaštitu i spašavanje koja odlazi u Liku. 'Lika je rasadnik hrabrih ljudi', zaključio je Joso Živković, pročelnik PUZS-a Gospić. Koliko bi ljudi riskiralo vlastiti život da spasi druge? Aliji i Željku bio je to samo još jedan radni dan. Svjesni opasnosti u kojoj su se našli, kažu, opet bi napravili isto.