Nakon godišnjeg odmora neugodno iznenađenje na liječničkim bankovnim računima - plaća manja i do 3500 kuna! Dio prekovremenih sati nije im obračunat.


Brojne liječnike, nakon povratka s godišnjeg odmora neugodno su iznenadile manje plaće. Optužuju Ministarstvo zdravlja da im je priznat tek dio prekovremenih sati, zbog čega su nekima plaće smanjene i za 3500 kuna, donosi Dnevnik Nove TV. Liječnički sindikat najavljuje i sudske tužbe.

Vezani članci Liječnici, ilustracija - 1 Liječnici antivakseri zarazili se koronom na konferenciji, jedan od njih mjesecima se "liječio" ivermektinom Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a Predsjednica HUBOL-a o COVID dodatku: "To su vam smijurije. Smiješne su cifre koje ljudi dobivaju na iznose plaća"

'Radi se o većini liječnika, poglavito onim liječnicima koji inače dežuraju, znači imaju brojne prekovremene sate', rekao je dr.sc. Krešimir Luetić, tajnik HUBOL-a.

Liječnici tuže bolnicu: Nakon godišnjeg dobili 3.500 kuna manju plaću!

Hrvatska udruga liječnika proziva Ministarstvo zdravlja zbog pogrešno zbrojenih radnih sati za liječnike, ali i ostale zdravstvene djelatnike koji rade prekovremeno.

'Broj obračuna mjesečnih sati za vrijeme korištenja godišnjeg odmora izračunava na osnovu prosječne satnice protekla tri mjeseca, dakle ne uzima se u obzir broj prekovremenih sati u tim mjesecima nego samo satnica koja je izračunata na osnovu prosjeka', dodaje Luetić. 

Satnica ministarstva zdravlja oštetila ih je, kažu, za iznose između 1000 i 3500 kuna. Iz ministarstva priznaju da je ponegdje došlo do pogreške u isplati, no ne otkrivaju detalje.

'Plaće za srpanj su isplaćene prema Zakonu o radu i važećem Kolektivnom ugovoru. Gdje bude utvrđeno da je bilo nepravilnosti u isplatama, razlike će biti isplaćene u najskorijem roku', javljeno je iz Ministarstva zdravlja.

Pobunio se i hrvatski liječnički sindikat. U utorak su razgovarali s ministrom. Isplatu za godišnje odmore, ali i bolovanja do 42 dana čekat će, kažu, do kraja mjeseca. Nakon toga - pravdu su spremni tražiti na sudu.

Liječnici upozoravaju kako se naknade za korištenje godišnjih odmora obračunavaju još od 2012. godine. Neki su se zbog toga obratili i sudu, a ovo je jedna od nekoliko desetaka nepravomoćnih presuda donesenih u njihovu korist. Liječnici od ministarstva traže da sada, ali i ubuduće, za odrađen posao budu i zakonski plaćeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju