Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska liječnička komora pokrenula je danas pred Povjerenstvom za etiku i deontologiju disciplinski postupak protiv bivšega riječkog kardiokirurga Ognjena Šimića zbog kršenja etičkog kodeksa, što je prvi postupak prema oduzimanju dozvole Šimiću za samostalni rad (licencija) zbog sudske presude o uzimanju mita, doznaje se danas od predsjednika HLK Hrvoja Miniga.


Minigo objašnjava da se liječnička licencija Šimiću može oduzeti samo na temelju pravomoćne sudske presude, a kako još traje žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom, Komora je do pravomoćnosti presude odlučila pokrenuti disciplinski postupak protiv Šimića, koji je zbog primanja mita osuđen na devet godina zatvora.

Vezani članci Liječnici, ilustracija Hrvatska liječnička komora: "Pojedini ravnatelji bolnica zakidaju liječnike na plaćama, to je neshvatljivo" Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Luetić: "Pojedini ravnatelji bolnica ruše autoritet ministra zdravstva. Smanjivanje plaća liječnicima je nedopustivo!"

Disciplinski postupak, kao i u svakom drugom slučaju, predviđa i Šimićevo očitovanje Povjerenstvu za etiku i deontologiju o cijelom slučaju, no može se dogoditi i da ono prije bilo kakve disciplinske odluke pričeka pravomoćnu sudsku presudu, navodi predsjednik HLK. Dodaje da bi Šimiću licencija za rad trebala biti oduzeta zbog nedostojnog obavljanja liječničke djelatnosti prema Zakonu o liječništvu. Zakon, naime, predviđa privremeno ili trajno oduzimanje dozvole za samostalni rad liječniku koji je pravomoćnom sudskom odlukom proglašen krivim za počinjeno kazneno djelo.

Šimić je nedostupan hrvatskome pravosuđu i od kraja kolovoza prošle godine, kada mu je u riječkome Županijskom sudu izrečena presuda, boravi u BiH.