Igor Peternel (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Igor Peternel (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) priključili su se u ponedjeljak osudi izjave dopredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HOO) Igora Peternela kojom je, opisujući svoje iskustvo s hitnog prijema u KBC-u Zagreb, uvrijedio mlade liječnike specijalizante nazvavši ih "dječurlijom koja se igra doktora".


Peternelovu objavu na Facebooku već su osudili Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat.

Vezani članci Hitna pomoć Javila se jedna od junakinja koje su spasile život mališanu u Splitu: "Vidim da je mali Noa dobro, to je najvažnije" Prepoznajete li muškarca s fotografije? Prepoznajete li muškarca s fotografije? Policija ga traži zbog nanošenja tjelesnih ozljeda

"Gospodinu Igoru Peternelu očito nije poznata činjenica da su specijalizanti doktori medicine sa završenim medicinskim fakultetom, odrađenim pripravničkim stažom, položenim državnim ispitom te posjeduju licencu za samostalan rad u RH. Upravo su oni glavni nositelji rada u bolničkim hitnim prijemima koji funkcioniraju zahvaljujući njihovoj požrtvovnosti i velikom broju prekovremenih sati", istaknuo je u priopćenju v.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić.

U hitnoj službi, kao što se iz naziva može zaključiti, obavljaju se samo nužne i hitne pretrage sa svrhom brze dijagnostike kako bi se što ranije započelo s liječenjem hitnih stanja, dodao je.

Takve netočne i uvredljive izjave potpredsjednika HHO-a unose nemir među bolesnike i vrijeđaju one koji o njima skrbe, pri tom ne djelujući na poboljšanje sustava. "Nadamo se da ovakve neodgovorne i neutemeljene izjave u javnom prostoru nisu stav HHO-a već osobni stav gospodina Peternela", kaže Luetić.

Izjavu osudio i HUBOL

HUBOL osuđuje svaku javnu izjavu koja dovodi u pitanje stručnost liječnika, a da nije s medicinske ili zakonske strane dokazana.

"Oni ne glume doktore - oni jesu doktori s licencom za samostalni rad; oni nose najveći dio posla u hitnim prijemima tijekom mnoštva prekovremenih sati, kao što je slučaj i u većini zemalja svijeta, te da nema njih, ovaj sustav ne bi funkcionirao", naglašava HUBOL.

Peternel je 22. kolovoza na Facebooku izrazio nezadovoljstvo postupanjem prema članu njegove obitelji napisavši kako se "nakon sati čekanja neka dječurlija krenula igrati doktora (specijalizanti) pa su ga nabrzaka odradili - krv, EKG, tlak i poslali doma. Bez CT-a, ultrazvuka, ergometrije i ostalih science fiction pretraga".

"Drugo jutro mu je toliko zlo da više ne može izdržati. Shvatili smo da je vrag odnio šalu, našli vezu i čovjek je hospitaliziran u drugoj ZG bolnici, gdje ga već tri dana obrađuju i pronašli su problem sa srcem", objavio je Peternel, što su prenijeli neki internet portali. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju