Iz Hrvatske odlazi sve više liječnika, a mnogima je kap koja je prelila čašu bahatost države koja im od 2013. pravilno ne isplaćuje prekovremene sate. Zbog toga su neki već i podnijeli sudske tužbe. Nakon što im je ministar jasno rekao da prekovremeni se neće platiti, liječnici su poručili da više neće raditi prekovremeno.

Galerija +0 Liječnici ne odustaju od isplate prekovremenih (Foto: Dnevnik.hr)

Treći sastanak ministra zdravstva i hrvatskog liječničkog sindikata oko isplate zaostalih dugovanja krivo obračunatih prekovremenih sati nije dobro prošao.

Vezani članci Starac u hodniku bolnice, Ilustracija Beskrajna tuga! Na hodniku bolnice 11 sati čekao krevet pa preminuo: ''Kateter mu je bio zaglavljen. Gdje je dostojanstvo?'' Cijepljenje medicinara - 5 Jesu li bolnice spremne za novi val koronavirusa? Pacijenti traže ista pravila za sve: "Mislim da bi se trebali liječnici cijepiti. Ako traže to od nas, trebali bi i oni"

"Na žalost, nismo uspjeli postići dogovor. Oni smatraju kako nema osnove za ovo što mi tražimo. Po njihovom stavu, prekovremeni su obračunavati uredno i kako treba", rekla je Renata Čulinović iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

"Analize koje su napravljene u Ministarstvu financija, rada i uprave govore da je sve obračunato korektno prema tada potpisanome ugovoru, tako da je to nešto što će trebati rješavati. U ovome trenutku ne znam decidirano imaju li liječnici pravo na dodatnu isplatu", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Zbog toga je HLS donio odluku "da se liječnike , s obzirom na nepostizanje dogovora u Ministarstvu zdravstva, pozove na podizanje tužbi za ostvarivanje svojih prava", rekla je Čulinović.

Država bi se mogla suočiti s prestankom prekovremenog rada liječnika

Neki su liječnici taj korak već napravili i presude su donesene u njihovu korist.

"Komora ima saznanja da je nekoliko različitih županijskih sudova presudilo u predmetnim slučajevima u korist liječnika, zaključujući da su se pogrešno obračunavale plaće, odnosno, prekovremeni sati", ispričao je Krešimir Luetić iz Hrvatske liječniče komore (HLK).

Komora je svojim članovima pružila pravnu pomoć, to jest pokrivanje sudskih troškova.

"Nekoliko stotina liječnika do ovog se trenutka već obratilo Komori i aktiviralo svoju policu pravne zaštite", rekao je Luetić.

Uz milijunske tužbe, država bi se mogla suočiti i s još jednim problemom – prestankom prekovremenog rada liječnika.

"Takva situacija predstavlja nacionalnu ugrozu i ja to doista mislim", smatra Čulinović.

Što će dovesti do potpunog zastoja u zdravstvenom sustavu koji će itekako osjetiti pacijenti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju